“Aandacht voor overgang cruciaal voor behoud vrouwen in sector”

Aandacht voor de overgang is cruciaal om over voldoende vrouwelijk talent en arbeidspotentieel te beschikken en uitval te voorkomen. Door het bespreekbaar maken van de overgang wil de sector hieraan een bijdrage leveren. Tanja Jess heeft zelf de nadelige gevolgen van de overgang ervaren. Ze is ervaringsdeskundige en benoemt het graag zoals het is.

Klachten herkennen

Praten op het werk over de overgang is nog steeds een drempel. Zowel leidinggevenden als ook de vrouwen zelf, herkennen de klachten vaak niet. Bij veel bedrijven is weinig kennis over de overgang en de bijbehorende klachten. Door vroegtijdig vrouwen bekend te maken met klachten, die te maken hebben met de overgang, kan uitval worden voorkomen. STL helpt hierbij met informatie en ondersteuning zoals tipboekjes, advies, workshops en coaching.

Cijfers

In de sector transport en logistiek werken 22.000 vrouwen, waarvan 8.000 vrouwen in de overgangsleeftijd (40-60 jaar). Onder andere uit RIVM-onderzoek blijkt dat zo’n 80% van hen lichte tot zware overgangsklachten heeft. En ongeveer 30% loopt zelfs het risico om langdurig uit te vallen. Aandacht voor de overgang is daarom cruciaal om medewerkers beter inzetbaar te laten zijn en verzuim te voorkomen.

Lees ook: Steeds meer vrouwen worden vrachtwagenchauffeur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie