Hyzon stopt activiteiten in Nederland 

Hyzon-trucks voor schijntje onder de hamer
Serieproductie van de waterstoftrucks kwam nooit op gang. Foto: Hyzon

Hyzon, Amerikaanse fabrikant en wereldwijde leverancier van hoogwaardige waterstofbrandstofcelsystemen, kondigt op haar website het vertrek aan uit Nederland en Australië. Het bedrijf gaat zich richten op de belangrijkste Noord-Amerikaanse markten. 

In vergelijking met Noord-Amerikaanse inspanningen om de waterstoftransitie en de adoptie van zero-emissie brandstofceltechnologie te versnellen, zei Hyzon dat de overheidssteun voor brandstofcel-aangedreven transport in Europa en Australië is afgenomen, inclusief de ontbinding van waterstofsubsidies in veel Europese landen. Hyzon is momenteel van plan om het potentieel te behouden om terug te keren naar de Europese en Australische markten als leverancier van brandstofcelsystemen aan Original Equipment Manufacturers (OEM’s). 

Moeilijke beslissing

“Ik wil mijn grootste dank uitspreken aan onze toegewijde Europese en Australische teams die onvermoeibaar hebben gewerkt aan het bevorderen van de waterstoftransitie”, aldus Hyzon Chief Executive Officer Parker Meeks. Dit was een complexe en moeilijke beslissing. Gezien de uitdagingen van het op de markt brengen van nieuwe technologie in een opkomende industrie, geloven we dat we onze inspanningen moeten richten op de Noord-Amerikaanse markt en de afvalindustrie, en dat we toezicht moeten houden op onze grote vlootproefprogramma’s die deze zomer beginnen, voegde Meeks toe.   

Kosten

In verband met de geplande exit-activiteiten verwacht het bedrijf kosten van ongeveer 17 miljoen dollar te maken, waarvan naar verwachting ongeveer 7 miljoen dollar in contanten. Componenten van de kosten omvatten niet-contante voorraadafschrijvingen van ongeveer 7 miljoen dollar, werknemersgerelateerde kosten van ongeveer $ 3 miljoen, andere exit-gerelateerde kosten van ongeveer 4 miljoen dollar en niet-contante waardeverminderingslasten van ongeveer 3 miljoen dollar. Het bedrijf verwacht deze kosten in het tweede en derde kwartaal van 2024 te maken en de gerelateerde contante betalingen in het derde en vierde kwartaal van 2024 te doen. Verder verwacht het bedrijf de derecognitie van bepaalde verplichtingen, wat kan resulteren in niet-contante winsten in het derde en vierde kwartaal van 2024. Het bedrijf is momenteel niet in staat deze niet-contante winsten te schatten. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Annelies van Stijn