Zepp.solutions

Nu te bestellen: Nederlandse waterstoftruck met 700 km actieradius

De vrachtwagen staat deze week op de IAA Transportation in Hannover. Foto: Zepp.solutions

De Zepp.europa, een waterstoftruck van Nederlandse makelij, is sinds deze week officieel te bestellen. De vrachtwagen is gebouwd op het chassis van de Mercedes-Benz Actros en heeft volgens Zepp.solutions een rijbereik van zo’n 700 kilometer.

Zepp.solutions presenteert de vrachtwagen deze week officieel op de IAA Transportation in Hannover. Twee bedrijven, namelijk Inland Terminals en Vos Transport, maakten in het kader van een pilot al gebruik van de vrachtwagen.

De Zepp.europa heeft een brandstofcel waar 58,8 kilo waterstof op 350 bar wordt opgeslagen. De truck kan containers van 45 voet vervoeren. “Dit zorgt ervoor dat de vrachtwagen een praktische en direct inzetbare oplossing biedt voor langeafstandsvervoer zonder CO2-uitstoot”, schrijft de fabrikant.

Zepp.solutions is een Delftse ontwikkelaar en leverancier van waterstof-brandstofcelsystemen. De start-up is in 2017 opgericht als spin-off van het waterstofraceteam ‘Forze’ van de TU Delft. De Rotterdamse watertaxi en een generatorset voor vliegtuigen op Schiphol maken ook al gebruik van de technologie van het bedrijf.

Twee waterstof-elektrische vrachtwagens voor Vos

Auteur: Roel van der Maas