Per 1 januari 2025

RAI Vereniging roept kabinet op vol gas door te gaan met zero-emissiezones

Brancheverenigingen en belangenorganisaties doen een oproep aan staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu om door te gaan met de invoering van de zero-emissiezones per 1 januari 2025. RAI Vereniging steunt deze oproep.

RAI Vereniging maakt zich zorgen over de onduidelijkheid die kan ontstaan nu coalitiepartijen VVD, PVV en BBB zich in de Tweede Kamer uitspreken voor uitstel van de zero-emissiezones. RAI-voorzitter Frits van Bruggen: “Een betrouwbare overheid komt haar afspraken na. Daarom is het belangrijk dat de zero-emissiezones doorgaan.”

Investeringen

In de afgelopen maanden heeft RAI Vereniging er steeds op gewezen dat het belangrijk is dat het kabinet het beleid op het gebied van zero-emissiezones doorzet. Op basis van dat beleid hebben veel ondernemers immers al investeringen gedaan en plannen gemaakt.

Laadinfrastructuur

Van Bruggen: “Tien jaar geleden is al begonnen met de voorbereiding van zero-emissiezones. Het kan niet zo zijn dat de invoering twee maanden voor de ingangsdatum wordt vertraagd omdat een nieuwe coalitie er anders over denkt. Natuurlijk zien ook wij nog wel wat knelpunten. Neem bijvoorbeeld het aantal snellaadstations. Dat is nu simpelweg onvoldoende voor de vraag die er is. Ook de capaciteit bij energie- en netwerkbeheerders moet dringend worden uitgebreid. Wat ons betreft moet het kabinet daaraan alle aandacht geven, in plaats van de invoering van de zero-emissiezones te vertragen.”

Zero-emissiezones

Bestel­wagens en vracht­wagens met een verbrandingsmotor worden geleidelijk uit de binnensteden geweerd. Vanaf 1 januari 2025 hebben nieuw geregistreerde bedrijfs­wagens alleen toegang tot de zero-emissiezones als ze volledig uitstootvrij zijn. Voor oudere bedrijfs­voertuig­en geldt een overgangsregeling. Per 1 januari 2025 gaan veertien gemeenten met de zero-emissiezone van start en in de loop van 2025 zullen nog vier gemeenten volgen. Per 1 januari 2030 gaan de zero-emissiezones gelden in dertig tot veertig gemeenten.

Auteur: Anita Hestens