Tegenwoordig moet op veel Europese wegen tol worden betaald, waarbij de afzonderlijke systemen voor registratie en facturering van land tot land verschillen. Om de tolverwerking tussen landen te vereenvoudigen, hebben de Europese landen gezamenlijk de European Electronic Toll Service (EETS) ontwikkeld, waarmee facturering met slechts één on-boarddevice en op basis van één contract mogelijk is. 

Toloplossingen voor Europa 

Hoewel er nog geen universele oplossing is voor alle Europese landen, loopt UTA voorop in de ontwikkeling. De tolexpert biedt verschillende internationale toloplossingen die de administratieve lasten voor vervoerders aanzienlijk verminderen dankzij girale verrekening en transparante facturen. Hiertoe behoren naast tolkaarten en de UTA Full Service Card ook on-boardunits (OBU's), die afhankelijk van de behoefte in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn: EETS-toloplossingen als universele dekking voor heel Europa, interoperabele tol. Met behulp van de tolboxen worden lange wachttijden bij de tolhuisjes en tijdrovende betalingsprocessen geëlimineerd. In plaats daarvan wordt de tol automatisch geregistreerd en verrekend via de geïnstalleerde elektronische voertuigapparatuur wanneer het voertuig het tolstation passeert.

Maatwerk voor alle gewichtsklassen

De UTA One-tolbox is momenteel de meest uitgebreide EETS-oplossing op de markt. Terwijl bij de start de tolsystemen in België (plus Liefkenshoektunnel), Frankrijk, Hongarije, Italië, Oostenrijk, Polen (A4), Portugal en Spanje werden geïntegreerd, Duitsland, Noorwegen (inclusief veerboten en autosnelwegbruggen), Zweden (bruggen), Denemarken (bruggen) en Zwitserland (inclusief Liechtenstein) zijn nu ook aangesloten op de toloplossing. 

Een nieuwe toevoeging is het e-Toll-routenetwerk in Polen, dat vanaf 1 oktober 2021 het vorige viaToll-systeem verving. Met deze uitbreiding dekt de OBU vijftien tolcontexten in veertienEuropese landen, waardoor het de toonaangevende EETS-oplossing op de markt is. "Met elke contextuitbreiding optimaliseren we onze beproefde UTA One om onze klanten de best mogelijke gebruikerservaring te bieden", zegt Carsten Bettermann, ceo bij UTA. "In de komende maanden zal de Europese tolservice van onze interoperabele tolbox worden uitgebreid naar meer landen en aangevuld met onze nieuwe telematicaoplossing UTA SmartConnect, die het wagenparkbeheer aanzienlijk vereenvoudigt en onze klanten helpt om een ​​grotere kostenefficiëntie te bereiken.”

Zonder administratieve rompslomp

De nieuwe tolcontexten worden door middel van een over-the-airupdate toegepast op de UTA One. De activering kan door de klant worden uitgevoerd in het Customer Service Center van de UTA-website voor elk gewenst land. De nieuwe toldiensten zijn dus direct en zonder administratieve rompslomp beschikbaar voor klanten. De voordelen voor transport- en logistieke bedrijven zijn duidelijk: ze kunnen alle gemaakte kosten met één factuur verrekenen en profiteren bovendien van tal van kortingen bij verschillende tolexploitanten. Dankzij de modernste technologie maakt de tolbox ook de individuele activering en deactivering van tolcontexten, single-triprapportage en flexibele nummerplaat- en voertuiggegevenswijzigingen mogelijk.

Met de UTA One Move biedt UTA ook voorschriften van afzonderlijke EU-landen. Welke oplossing transportbedrijven ook kiezen – UTA ondersteunt zijn klanten vanaf de selectie en installatie van de optimale toloplossing tot de registratie bij de tolexploitant en de transparante facturering van de kosten.

Afschrift biedt overzicht

Naast interoperabele toloplossingen biedt UTA nog meer diensten op het gebied van tank- en servicekaarten, waarbij het bedrijf ook een van de toonaangevende aanbieders in Europa is. Commerciële klanten kunnen nu merkonafhankelijk en cashless tanken bij meer dan 68.000 acceptatiepunten in veertig Europese landen. Daarnaast kunnen zij via een servicepartner van UTA gebruikmaken van verdere diensten voor bevoorrading onderweg, zoals werkplaatsdiensten, pech- en sleepdiensten en teruggaaf van btw en dieselaccijns. Deze diensten verlagen de kosten van elke getankte liter brandstof en verminderen tegelijkertijd de administratieve werklast in de bedrijven. Door verwerking met de tankkaart hoeft namelijk niet meer elke afzonderlijke tankbon door de boekhouding gecontroleerd te worden. In plaats van chaos met de kassabon, ontvangt een ondernemer op gezette tijden een afschrift van UTA met daarop alle items die zijn gebruikt via UTA's fullserviceaanbod.

Daarnaast kunnen ook de tolgelden van tal van parkeergarages in de landen en ferryovertochten van rederij Caronte tussen het Zuid-Italiaanse vasteland en Sicilië worden verrekend. UTA biedt ook passende toloplossingen voor binnenlandse ritten, die geschikt zijn voor voertuigen van alle gewichtsklassen en aangepast zijn aan de tolheffing.