Om de definitie van gps-autotracking te begrijpen, kunnen we het beste eerst de term ontleden. Gps is een afkorting die staat voor 'global positioning system'. Dit is een netwerk van satellieten die in vaste banen rond de aarde draaien. Het traceren van een voertuig – bijvoorbeeld een bedrijfswagen – door gebruik te maken van een gps-tracker wordt ook wel autotracking genoemd. Een gps-tracker is een klein kastje dat in het voertuig geïnstalleerd wordt. Door met satellieten te communiceren bepaalt de gps-tracker exact de positie van het voertuig.

Locatie bepalen met gps-tracking

Gps-autotracking is dus een techniek waarbij exact de locatie van een voertuig wordt bepaald. Doordat de locatie van een voertuig op elk moment van de dag getraceerd kan worden, is het mogelijk om de route die een voertuig aflegt in kaart te brengen.

Welke informatie biedt een gps-tracker?

Zodra de tracker geïnstalleerd is, heeft de wagenparkbeheerder toegang tot verschillende informatie met betrekking tot het voertuig. Welke informatie beschikbaar is hangt af van de tracker.

Professionele trackers zijn in staat om de ECU (Engine Control Unit) uit te lezen. Door de ECU uit te lezen kunnen diagnostische storingscodes inzichtelijk worden gemaakt. Denk hierbij aan problemen met sensoren in de motor, problemen met het roetfilter, luchtlekken, de snelheidssensor en de brandstofpomp.

Daarnaast bieden de gps-trackers toegang tot de volgende informatie:

  • Routehistorie: Het aantal gereden kilometers en de gereden route worden vanuit de tracker uitgelezen. Is het voertuig van de standaardroute afgeweken? Ook deze informatie is eenvoudig verkrijgbaar vanuit de gps-tracker; 
  • Rijgedrag van de bestuurder: de gps-tracker geeft informatie over het rijgedrag van de bestuurder. Zo is het mogelijk om te controleren hoe laat, waar en hoe lang een voertuig heeft stilgestaan. Ook biedt de tracker inzicht in de gereden snelheden en het (onnodig) stationair laten draaien van de motor.
  • Informatie over het voertuig: Professionele trackers weten precies de status van het voertuig. In de bijgeleverde software staat exact op welk tijdstip de motor gestart is. Daarnaast geeft het automatisch een melding als het voertuig toe is aan onderhoud.

Niet elke tracker beschikt echter over deze geavanceerde informatie. Kijk bij aanschaf van een gps-tracker dus altijd goed naar de technische mogelijkheden van de tracker.

Wat zijn de voordelen van gps-tracking?

Door gebruik te maken van gps auto tracking verhoogt een onderneming het inzicht in het wagenpark. De locatie van de voertuigen is altijd zichtbaar. Deze informatie is erg kostbaar voor wagenparkbeheerders. De gps-trackers maken het bijvoorbeeld mogelijk om nauwkeuriger in te schatten hoe laat een voertuig arriveert op bestemming.

Ook is het mogelijk om de route, die gereden wordt door de voertuigen, op basis van de verkregen data te optimaliseren. Mede hierdoor kan het brandstofverbruik naar beneden, wat direct resulteert in lagere kosten. 

Een vergeten onderhoudsbeurt is ook verleden tijd. De gps-tracker meldt namelijk het beste moment voor onderhoud, gebaseerd op de ritgegevens in combinatie met de data die wordt uitgelezen vanuit het voertuig.

Tot slot biedt een gps-tracker de mogelijkheid om het rijgedrag van de chauffeurs te verbeteren. De data betreffende het rijgedrag kunnen namelijk gebruikt worden om voorlichting te bieden omtrent gewenst rijgedrag.

Gps-autotracking: overbodige luxe?

Gps-autotracking heeft dus niet alleen voordelen voor individuele voertuigen, maar ook voor complete wagenparken. Wat eerst overbodige luxe leek, kan zomaar de oplossing zijn om een wagenpark naar het volgende niveau te tillen.