Staatssecretaris Heijnen: “Dat deze subsidie nu op is, laat zien dat steeds meer ondernemers de overgang willen maken naar emissieloos rijden. Ik vind dat een positief signaal. Voor nog niet alle ondernemers is elektrisch rijden nu al aantrekkelijk, maar je ziet het steeds meer. De post, een pakketje, de boodschappen, steeds vaker rijden stille en schone bestelbussen door de straat. Dat is vooruitgang en dat gaan we de komende jaren doorzetten.”

Overstap naar elektrische bestelwagens

Nederland werkt toe naar een mobiliteitssector zonder uitstoot. De inzet is om in 2030 de uitstoot van alle sectoren tezamen met ten minste 55 procent gereduceerd te hebben ten opzichte van 1990. Schoon vervoer helpt dat doel te bereiken. Het kabinet wil ondernemers helpen over te stappen, bij voorkeur op het moment dat ze toch al van plan waren om een ander voertuig te kopen. Ondernemers kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming bij de aanschaf van een elektrisch voertuig. Door subsidie en belastingvoordelen kunnen ze, afhankelijk van de grootte van hun bedrijf, 40 tot 60 procent van de meerkosten van een elektrisch voertuig vergoed krijgen.

Lees ook: ‘Invoering bpm op dieselbestelauto heeft nauwelijks effect op CO2-uitstoot’

Met deze subsidie komen er dit jaar ruim 5.500 schone bedrijfswagens op de weg bij. Gemiddeld wordt er per auto ongeveer € 4.200 subsidie verstrekt. Het percentage nieuw verkochte bestelwagens dat emissieloos is, stijgt. Dit jaar gaat het om ongeveer 7 procent. In totaal rijden er in Nederland ruim 900.000 bestelwagens rond.

Subsidie in 2023

Op dinsdag 10 januari wordt de subsidieregeling voor 2023 opengesteld. Ook dan is het maximale bedrag per bestelwagen € 5.000. Totaal is in 2023 € 33 miljoen beschikbaar voor ondernemers die overstappen naar een elektrische bestelwagen. Dit geldt voor alle nieuwe koop- en leasebestelwagens. Kijk hier voor meer informatie.