14 miljard euro

‘DSV wint biedingsstrijd om DB Schenker’

Waarom DSV dan toch uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal gaat, is nog onduidelijk. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock

Het Deense DSV trekt aan het langste eind in de biedingsstrijd om de grote Duitse expediteur DB Schenker over te nemen. Dat melden zowel persbureau Bloomberg als Reuters. Een intentieovereenkomst over de koop zou blijkens deze berichten nog deze week worden ondertekend, waarbij de koopsom van 14 miljard euro historisch is te noemen in de mondiale logistiek. De acquisitie van Schenker katapulteert DSV verder naar de toppositie in de internationale expeditiewereld.

Blijkens de berichten zal er voor komende woensdag, 18 september, een extra bijeenkomst worden belegd door de Raad van Commissarissen van eigenaar Deutsche Bahn (DB). Die moet dan een definitief goedkeuring geven aan de verkoop.

DSV, dat al eerder grootheden als Panalpina, UTi en Agility inlijfde, was met de investeringsgroep rond CVC Capital Partners nog de enige overgebleven overnamekandidaat voor DB Schenker. CVC Capital zou volgens eerdere berichten een vergelijkbaar hoog bod hebben uitgebracht.

Waarom DSV dan toch uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal gaat, is nog onduidelijk. Blijkens analisten kan het te maken hebben met de ervaring en expertise die DSV heeft opgebouwd over de jaren op het gebied van overnames van grote expeditiebedrijven. CVC is op dat gebied ook actief, maar heeft slechts een wapenfeit te vermelden: het veel kleinere Scan Global Logistics.

Baangarantie

Vorige week gaf DSV ook nog eens een baangarantie voor alle medewerkers voor de eerste twee jaar na een mogelijke overname. Verder liet het expeditiebedrijf weten dat op de middellange termijn het aantal banen alleen maar zal toenemen bij DB Schenker in Duitsland. DSV zou verder ook hebben aangegeven dat DB Schenker zijn eigen IT-divisie in Essen kan behouden na een acquisitie en er de komende jaren 1 miljard euro aan extra investeringen in Duitsland bij Schenker zijn te verwachten.

Geen commentaar

Eerder had vakbond Verdi de vrees uitgesproken dat een overname door de Denen van DB Schenker zou leiden tot een verlies van 5.300 arbeidsplaatsen en een acquisitie door CVC daardoor de voorkeur geniet. Deze investeerder zou het banenverlies na een overname beperken tot zo’n 700 medewerkers. In Duitse financiële kringen wordt dat worst case-scenario van Verdi intussen tegengesproken en zou er slechts sprake zijn geweest van een banenreductie van 1.600 en 1.900 fte’s bij DSV na een acquisitie. Het zou daarbij grotendeels gaan om dezelfde banen die DB Schenker zelf al via een lopende kostensanering wil schrappen.

Deutsche Bahn wil geen commentaar geven of er sprake is van een naderende deal met DSV, maar geeft slechts aan dat bij een uiteindelijke keuze van een koper de hoogte van de overnamesom doorslaggevend zal zijn.

Dit artikel verscheen eerder op NT.nl, dat ook wordt uitgegeven door ProMedia.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: John Versleijen