Elektrificering op stoom

PostNL wil vanaf 2025 emissievrij bezorgen in binnensteden

PostNL wil per 1 januari 2025 in de binnensteden met emissievrije zones uitstootvrij bezorgen. Foto: PostNL

PostNL werkt al jaren aan de transitie naar emissievrije bezorging en denkt op tijd klaar te zijn voor de emissievrije bezorging van pakketten aan inwoners van binnensteden vanaf 2025. Uitstootvrij bezorgen is niet alleen beter voor het milieu, maar draagt ook bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit en de leefbaarheid in de binnensteden.

Vanaf 1 januari 2025 zijn er emissievrije zones in verschillende Nederlandse binnensteden. Of een auto zo’n zone in mag, hangt af van de emissieklasse en dus van de hoeveelheid uitstoot van het voertuig.

Groot laadplein

Iris van Wees, Managing Director E-commerce Operations van PostNL, licht toe: “Wij hebben een groeiend aantal elektrische voertuigen en bijbehorende laadfaciliteiten. We namen onlangs de 1.000e laadpaal in gebruik op een groot laadplein bij het pakkettensorteercentrum in Goes. Met onze ruim honderd bakfietsen, 48 LEVVs (licht elektrische vrachtvoertuigen) en 1.000 elektrische bezorgbussen leveren we pakketjes bij de consument. Het is onze ambitie om per 1 januari 2025 in de binnensteden met emissievrije zones uitstootvrij te bezorgen. Wij vinden dit belangrijk, omdat we zo min mogelijk impact op het milieu willen maken en de binnensteden leefbaar willen houden. Uiteindelijk willen we overal uitstootvrij bezorgen, maar dit traject kent ook de nodige uitdagingen, zoals de druk op het elektriciteitsnet.”

Duurzaamheidscertificaat

PostNL zet zich op veel verschillende manieren in om bij te dragen aan een samenleving met aandacht voor milieu en maatschappij. Zo opende PostNL in april van dit jaar een nieuw pakkettensorteercentrum in Alphen aan de Rijn met een innovatieve opslagbatterij voor zonne-energie. Dit is een van de 31 PostNL-locaties met het duurzaamheidscertificaat van BREEAM. PostNL bezorgt 96% van de brievenbus pakjes en brieven van de laatste sorteerlocatie tot aan de deur zonder uitstoot. Ook pakketten worden steeds vaker met elektrische voertuigen bij consumenten thuis geleverd, ook buiten de grote steden. Onlangs is de eerste elektrische vrachtwagen in gebruik genomen.
In 2030 wil PostNL de CO₂-uitstoot met 45% hebben verminderd en in 2040 met 90%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Anita Hestens