Amsterdam Logistic Cityhub, die naar verwachting in het derde kwartaal van 2022 in gebruik wordt genomen, is ontworpen om de last mile van en naar het centrum van Amsterdam te verkorten. De faciliteit moet een oplossing gaan bieden voor de toenemende congestie en het gebrek aan ruimte in en rond onze hoofdstad. Amsterdam Logistic Cityhub wil de vraag naar opslag- en last mile-distributieruimte nabij het stadscentrum beantwoorden en faciliteren in emissievrije pakketbezorging en de bevoorrading van de binnenstad over zowel land als water. De cityhub is strategisch gelegen in de haven van Amsterdam en biedt directe toegang tot de ringweg A10 (3 minuten) en het stadscentrum via het Noordzeekanaal (7 minuten).

Amsterdam Logistic Cityhub moet voorloper worden

Amsterdam Logistic Cityhub zal circa 120.000 m² netto verhuurbaar vloeroppervlak bieden, waaronder 90.000 m² opslagruimte, 11.000 m² kantoorruimte en 17.000 m² mezzanineruimte met mogelijkheden tot uitbreiding naar 7.500 m². Daarbij komen circa 1.700 parkeerplaatsen, tweehonderd laaddocks en een privékade van 180 meter.

Het terrein omvat 220.000 m² aan totale duurzame oplossingen. De cityhub heeft een multimodale functionaliteit  en wordt volgens CTP een van de duurzaamste sorteer- en logistieke centra van Nederland. De faciliteit moet de voorloper op het gebied van duurzaamheid worden: de waterverbinding met het stadscentrum maakt vervoer over water met elektrisch aangedreven boten mogelijk, en daarnaast wil de cityhub faciliteren in het realiseren van emissievrij transport van en naar de hoofdstad. Met de energieopwekking door zonnepanelen en windturbines op het terrein wordt de hoofdstedelijke cityhub zelfvoorzienend. Vanwege deze hoge standaarden zal de faciliteit een Breeam Excellent-certificering ontvangen. 

Emissievrije binnenstad

“We hebben met de ontwikkeling van Amsterdam Logistic Cityhub een nieuw perspectief op binnenstedelijke distributie neergezet; de hub zet de toon voor de toekomst van logistiek en draagt bij aan een emissievrije binnenstad”, vertelt Wim Beelen, ondernemer en bedenker van de Amsterdamse cityhub. "Als team zijn we enorm trots dat we Amsterdam Logistic Cityhub hebben gebracht tot waar het nu staat, en nog trotser dat we onze ‘last mile’ eindigen met een historische transactie. Deze transactie bevestigt het vertrouwen van CTP in het concept en in de ontwikkelingen van de logistieke markt in de regio Amsterdam.”

Logistieke last mile-oplossingen

Ralph de Munnik, directeur bij CTP Nederland, is op zijn beurt "ontzettend trots dat we deze overeenkomst hebben kunnen sluiten. We kijken uit naar een intensieve samenwerking met de gemeente Amsterdam en Port of Amsterdam. Amsterdam Logistic Cityhub is een absolute voorloper op het gebied van logistieke last mile-oplossingen om drukke binnensteden te ontlasten. De vraag naar dergelijke logistieke bedrijfsruimte in de Amsterdamse regio is sterk en wij verwachten dat deze vraag nog verder zal toenemen. De stadshub is een unieke kans om zowel onze bestaande relaties als nieuwe klanten in de regio Amsterdam te bedienen".