Sinds 2011 is bol.com – van oorsprong een onlineboekenwinkel – een platform en inmiddels verkopen bijna 49.000 Nederlandse en Belgische ondernemers hun artikelen via bol.com. Een groeiend deel van die ondernemers neemt logistieke diensten af van het bedrijf, zoals ‘Logistiek via bol.com’, waarbij het platform het hele logistieke proces – van voorraadopslag en verzending tot aan klantvragen – voor de verkooppartner verzorgt. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de uitbreiding nodig is. 

Meer opslagcapaciteit bij bol.com

“In 2017 namen we ons eigen fulfilment center in Waalwijk in gebruik”, vertelt Vincent Weijers, directeur Logistiek bij bol.com. “De nieuwe uitbreiding hiervan stelt ons in staat om bij toenemende volumes een goede service te blijven verlenen, zowel aan klanten als aan verkooppartners die via bol.com verkopen. Een groter grondoppervlak verhoogt de opslagcapaciteit voor verkooppartners die hun logistiek aan ons hebben uitbesteed. Voor onze klanten betekent dit dat zij voor een groter deel van het assortiment kunnen rekenen op onze service, zoals levering op zondag en ’s avonds, of binnen een paar uur na bestelling in huis.”

Groen energiegebruik

De uitbreiding van het fulfilment center is gebouwd volgens de hoogste Breeam-certificering (Outstanding), een methode voor het beoordelen van duurzaamheid van bouwprojecten. Het pand draait op 100 procent groene energie, opgewekt door het zonnedak met 13.000 zonnepanelen op het nieuwe gedeelte en de windmolens naast het gebouw. Een groot shuttlesysteem brengt de vele honderden vervoersbakken met voorraadartikelen op het juiste moment naar de juiste orderpicker. De energie die vrijkomt bij het afremmen van de vervoersbakken wordt bovendien opgeslagen en hergebruikt. 

lopende band bol.com
Lopende band in het bol.com fulfilment center.

Om zoveel mogelijk bestellingen van klanten op maat te kunnen verpakken, neemt bol.com in de uitbreiding van het fulfilment center veertien nieuwe inpakmachines in gebruik. Het gaat om vijf multi-inpakmachines voor bestellingen die uit meerdere artikelen bestaan en negen mono-inpakmachines voor bestellingen van één artikel. Met deze nieuwe inpakmachines kan het bedrijf bijna 10.000 bestellingen per uur verpakken. Ze scannen de afmetingen van één of meerdere artikelen en vouwen hier zo precies mogelijk een kartonnen doos omheen. Zo wordt de lucht in de dozen beperkt, is er minder karton nodig en kunnen er meer pakketjes in een vrachtwagen mee. De multi-inpakmachine, die bol.com sinds vorig jaar gebruikt, is wereldwijd de eerste machine die meerdere artikelen van diverse formaten in één doos op maat kan inpakken. Bijzonder is dat deze machine geschikt is voor bijna het volledige bol.com-assortiment van 41 miljoen artikelen.

CO2-uitstoot reduceren

De innovaties in de nieuwbouw moeten voor bol.com bijdragen aan het verder reduceren van de CO2-uitstoot per pakket. Sinds begin 2022 is het bedrijf klimaatneutraal volgens de Climate Neutral Certification-standaard. Samen met het internationale adviesbureau Climate Neutral Group heeft bol.com de CO2-uitstoot van de bedrijfsprocessen – vanaf het moment dat artikelen in een fulfilment center binnenkomen tot de bezorging aan de voordeur van de klant, en alles daar tussenin – in kaart gebracht en reductiedoelen opgesteld volgens de regels en richtlijnen van het Parijsakkoord. De uitstoot die overblijft, compenseert bol.com. Voor de bijna 49.000 verkooppartners compenseert bol.com ook de operationele CO2-uitstoot.

fulfilment center bol.com
Bol.com heeft zijn fulfilment center in Waalwijk fors uitgebreid.

Met het in gebruik nemen van de uitbreiding heeft het bol.com fulfilment center nu een grondoppervlak van 100.000 m2, wat te vergelijken is met vijftien voetbalvelden. Met de verdiepingen meegeteld is het totale vloeroppervlak van het fulfilment center bijna 240.000 m². 

Lees ook de column van Menno Menist:
Platformen: hóúden of máken ze je wakker?

De uitbreiding is ontworpen door architecten- en ingenieursbureau Denc en gerealiseerd door Bouwbedrijf van de Ven uit Veghel. Verantwoordelijk voor de mechanisatie en machinerie zijn onder meer SSI Schäfer en CMC Machinery. Ceva Logistics draagt als gespecialiseerde fulfilmentpartij zorg voor het personeel en de dagelijkse operatie in het bol.com fulfilment center.