Volgens een eerder plan was het de bedoeling om de derde fase per 1 juli 2022 in te voeren. Bij het invoeren van levensmiddelen uit de Europese Unie zouden bedrijven dan te maken krijgen met fysieke grenscontroles. Evofenedex heeft nu van de Britse ambassade vernomen dat de knoop is doorgehakt: de invoering van de derde fase per 1 juli gaat niet door.

Derde fase brexit nu eind 2023

Evofenedex gaf eerder het advies door te gaan met de voorbereidingen op de aankomende wijzigingen. Dat advies komt nu te vervallen. De invoering van de nieuwe controles staat nu gepland voor eind 2023. Bedrijven hebben daardoor veel meer tijd om zich goed voor te bereiden op de extra invoercontroles.

De Britse regering zal komende herfst een Target Operating Model publiceren. Het wordt dan duidelijk hoe het nieuwe regime van invoercontroles eruit komt te zien. Evofenedex raadt ondernemers aan voorbereidingen tot die tijd uit te stellen. De nieuwe aanpak van het Verenigd Koninkrijk zal van toepassing zijn op zowel goederen uit de EU als op goederen uit de rest van de wereld.

Welke controles worden uitgesteld?

Concreet worden de volgende wijzigingen niet per 1 juli 2022 ingevoerd:

  • De vereiste om verdere sanitaire en fytosanitaire (SPS) controles op EU-invoer die momenteel op bestemming worden gedaan te verplaatsen naar een grenscontrolepost (BCP);
  • Safety and security-verklaringen bij invoer uit de EU;
  • Een verdere gezondheidscertificering en SPS-controles voor invoer uit de EU;
  • Verboden en beperkingen op de invoer van gekoeld vlees uit de EU.

De al eerder ingevoerde controles vanwege brexit blijven van kracht.