Een veilig, transparant en snel proces zonder al te veel gedoe dankzij de e-CMR en CargoCard. Secure Logistics en e-CMR-provider Collect + Go hebben de oplossing voor zo’n afhandelingsproces op basis van een e-CMR. De digitale ladinginformatie kan op een beveiligde manier worden doorgegeven met een cardswipe van de CargoCard op de terminal of bij het warehouse, gekoppeld aan het authenticatieproces van chauffeurs met een CargoCard. Met de digitale vrachtbrief e-CMR dalen de administratieve kosten aanzienlijk ten opzichte van de papieren versie. Om dit proces nog efficiënter en betrouwbaarder te maken, is het mogelijk voor e-CMR-gebruikers om de CargoCard in te zetten bij laden en lossen. 

Collect + Go en Secure Logistics

Wie zijn Collect + Go en Secure Logistics? Collect + Go is een gecertificeerde aanbieder van e-CMR gevestigd in 's-Hertogenbosch. Hans Togtema, algemeen directeur en oprichter van de e-CMR-provider: “We zijn zeven jaar geleden gestart met e-CMR. Onze visie is dat het e-CMR-proces zoveel mogelijk op de achtergrond loopt, omdat chauffeur en administratie geen gelukkige combinatie vormen.” 

Secure Logistics in Rotterdam is koploper op het gebied van identiteits- en toegangsmanagement. Hierbij aangesloten zijn zo’n 7.000 bedrijven uit heel Europa met meer dan 50.000 gebruikers. De dochteronderneming van belangenorganisatie Deltalinqs is bekend van het Digital Safety Passport en de CargoCard, die vooral in het containertransport wordt gebruikt. 

E-CMR in Europa

Volgens Frank Hozeman, innovatiemanager bij Secure Logistics, ligt de kracht van de samenwerking met Collect + Go in het tegengaan van ondermijning en het veilig ontsluiten van containerdata. Voor gebruikers van de CargoCard biedt het voordelen om e-CMR te gaan toepassen. Aan de e-CMR doet inmiddels bijna heel Europa mee. Vanaf 5 april is e-CMR ook goedgekeurd in Duitsland, wat geleid heeft tot een versnelling van de digitalisering. Het gebruik van de e-CMR levert niet alleen een besparing op van – duurder wordend – papier en geld, maar ook een efficiënter, duurzamer en veiliger proces.  

Ondertekenen met cardswipe

Ook voor bedrijven die al waren overgestapt op e-CMR, is het aantrekkelijk om de e-CMR veilig te ondertekenen met de cardswipe via de CargoCard. Het is daarbij optioneel en afhankelijk van het gekozen securityniveau, om de identiteit van de chauffeur biometrisch te controleren met een vingerscan. Ondertekening met de cardswipe vindt in het containertransport onder meer plaats bij het op- en afzetten van de container. De handtekening van de chauffeur wordt doorgestuurd naar de cloudgebaseerde oplossing van Collect + Go. Hier vindt een veilige data-ontsluiting plaats, waarbij de handtekening niet wordt opgeslagen, maar alleen uitgelezen. Dankzij de cardswipe op het procespunt van de terminal wordt de e-CMR ook door de terminal ondertekend zonder tussenkomst van medewerkers. Door de koppeling met de CargoCard hoeven chauffeurs voor de ondertekening van de digitale vrachtbrief de cabine niet meer uit. Zij hebben ook geen aanvullende apps of QR-codes nodig.

De koppeling is een innovatie die net op de markt is. De introductie van deze nieuwe manier van werken vindt momenteel plaats bij de eerste regionale terminal. Inmiddels hebben meerdere bedrijven interesse getoond naar aanleiding van het gezamenlijk gehouden webinar en voeren Secure Logistics en Collect + Go hiermee gesprekken.