De Rijke is een ‘value added’ logistiek dienstverlener: het bedrijf organiseert de hele logistieke keten – van containertransport en douaneafhandeling tot warehousing –voor een klant. Bij De Rijke werken ruim 1.000 medewerkers verdeeld over 26 vestigingen in zeven landen. Dagelijks verwerkt het bedrijf duizenden vaak gecompliceerde orders. “De grootste trend binnen onze sector is de honger naar data”, constateert Erik Schurgers, cfo bij De Rijke Group. "Door informatie te analyseren en verbeteringen aan te brengen, kunnen we de supplychain en onze ketenregie optimaliseren. Onze dienstverlening wordt hierdoor voor de klant onder de streep efficiënter en inzichtelijker – een win-winsituatie." 

De Rijke OMS  

Samen met Mendix-partner Nokavision ontwikkelde De Rijke een volledig digitaal ordermanagementsysteem: De Rijke OMS. Orders komen binnen via Electronic Data Interchange (EDI), de digitale uitwisseling van bedrijfsdocumenten zoals bestellingen en leveringsbonnen, of als mails met pdf-bijlagen. Voorheen werden deze mails handmatig geopend en door een medewerker overgetypt in het transportmanagementsysteem (TMS) of het warehousemanagementsysteem (WMS). Met de Ephesoft-Mendix-module, ontwikkeld door Nokavision, wordt een pdf-order direct ingelezen in het OMS en doorgezet naar het TMS of WMS. Als een order niet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet, wordt deze geïnterpreteerd door een zelflerende ‘rules engine’ (artificial intelligence). Voor een medewerker is de status van de order direct zichtbaar via een speciaal ontwikkeld dashboard, waardoor switchen tussen systemen niet langer nodig is. 

Software Innovation Factory 

Het nieuwe OMS is een van de resultaten van de Software Innovation Factory, die De Rijke heeft opgezet om snel nieuwe applicaties te kunnen ontwikkelen. Parallel met het nieuwe OMS werd ook de Warehouse App ontwikkeld. Met deze app worden foto’s gemaakt van geladen containers en barcodes gescand, zodat medewerkers van De Rijke weten dat het juiste artikel is gescand en goed is ingeladen voor de klant. 

de rijke mendix
Erik Schurgers: "Komen er vragen vanuit de business, die we niet met de functies vanuit de bestaande core systemen kunnen beantwoorden, dan gebruiken we het low-codeplatform van Mendix om een aanvullende applicatie te ontwikkelen.”

Voor de ontwikkeling van deze en andere, toekomstige applicaties wordt samengewerkt in korte sprints met kleine, geïntegreerde teams vanuit de business en IT, aangevuld met experts van Nokavision. “Voor ons is Mendix een essentieel onderdeel van de gereedschapskist. Komen er vragen vanuit de business, die we niet met de functies vanuit de bestaande core systemen kunnen beantwoorden, dan gebruiken we het low-codeplatform van Mendix om een aanvullende applicatie te ontwikkelen”, vertelt Schurgers. "Dit kan een omvangrijk project zijn, zoals het beheer van een compleet silopark, of het digitaliseren van een relatief eenvoudig administratief proces, zoals het voorkomen van handmatige invoer van gegevens die zijn ontstaan door de brexit, zoals aanvullende douanedocumenten en coderingen voor import en export.” 

Betrokkenheid en transparantie

“Bijzonder aan de samenwerking met De Rijke is dat mensen vanuit de business ook de ‘solution owners’ zijn”, zegt John Peters, director Mendix innovation team bij Nokavision. "Het flexible platform van Mendix biedt de mogelijkheid om slim samen te werken, dit zorgt voor betrokkenheid en transparantie. Dit zijn essentiële voorwaarden voor succes.” 

Mariken Reijs, customer success manager bij Mendix, vult aan: “Een sterke IT-strategie is cruciaal voor organisaties in de logistieke sector. De inzet van slimme applicaties, gedreven door vraag vanuit de klant en de business, geven een logistiek dienstverlener een voorsprong op de concurrentie. Mendix is trots bij te mogen dragen aan innovatieve oplossingen van De Rijke en is benieuwd naar plannen voor de toekomst.” 

Over Mendix
Mendix transformeert de manier waarop applicaties in digitale organisaties worden gebouwd. Het Mendix-platform is gebouwd om intensieve samenwerking tussen IT- en businessteams mogelijk te maken en applicatieontwikkeling te versnellen. Kortom: om organisaties te helpen de stap te maken naar de digitale toekomst. Het ‘Go Make It’-platform van Mendix wordt wereldwijd gebruikt door meer dan 4.000 organisaties.