Wat nu als de behoefte aan chauffeurs afneemt door ze efficiënter in te zetten? Er zijn drie manieren om dit met slimme technologie te realiseren.

Verhoog de productiviteit van chauffeurs

Een hogere productiviteit betekent niet dat vrachtwagenchauffeurs harder moeten werken. Nee, sleutel aan de leveringsroutes! Hoe efficiënter deze zijn, hoe productiever de chauffeurs en hoe meer ritten zij kunnen rijden binnen dezelfde tijd. Begin met het evalueren van het leveringsproces om de juiste combinatie van routes en stops te vinden. Door het planningsproces te optimaliseren en automatiseren kan de productiviteit van chauffeurs wel 15 procent toenemen.  

Werk met dynamische afleverafspraken

Een tweede manier om de routeproductiviteit te verhogen, is het maken van dynamische afleverafspraken met de klant. Door tijdslots te bieden die dichter bij bestaande geplande leveringen in de buurt liggen, wordt de afstand tussen leveringen kleiner. Klanten staan open voor dit soort opties, omdat het ook nog eens beter is voor het milieu. De afstand per stop kan tot wel 20 procent afnemen én leveringen worden zo duurzaam mogelijk bezorgd.

Voorkom personeelsverloop met machine learning

Daarnaast moet een ondernemer goed voor zijn chauffeurs zorgen. Door gebruik te maken van oplossingen voor routeoptimalisatie, plant hij realistische ritten. Met die zekerheid kunnen de chauffeurs de ritten doen binnen de regels voor rij- en rusttijden. Met nieuwe technologieën zoals machine learning kun je zelfs met individuele factoren van chauffeurs rekening houden. Het aanpassen van de planning op de chauffeur biedt hem meer vertrouwen en werkplezier, waardoor de kans op verloop afneemt.

Als het aanbod niet meegroeit met de vraag, dan is het zaak om de vraag te verlagen. Verhoog dus de productiviteit van chauffeurs en laat het chauffeurstekort minder zwaar drukken op de schouders van jouw organisatie.

Kijk hier voor meer informatie.