Het Suezkanaal werd zes dagen lang geblokkeerd doordat een ander containerschip, de Ever Given, overdwars vast kwam te liggen op de belangrijke vaarroute tussen Europa en Azië. Net als de Ever Given hadden veel gestremde schepen in het Egyptische kanaal Rotterdam als bestemming.

Drukke periode voor haven Rotterdam

Met de aankomst van de MSC Rifaya breekt een drukke periode aan voor een van Europa's belangrijkste havens. Het havenbedrijf van de Maasstad verwacht 10 procent meer drukte met vrachtschepen die komen laden en lossen. Daarom is ook kleinere terminals in het achterland van de haven gevraagd om tijdelijk anders te werken. Als ze hun openingstijden tijdelijk verruimen en bijvoorbeeld net als grote terminals 24 uur per dag draaien, kunnen containers sneller worden afgevoerd.

Spanning vanwege cao

Tegelijkertijd neemt de spanning in de haven toe. FNV dreigt met acties onder vijftig medewerkers van een tankterminal in de Botlek. Tegelijkertijd is de vakbond in een patstelling beland bij onderhandelingen over een nieuwe cao voor 650 sjorders, die in de haven verantwoordelijk zijn voor het vastzetten van scheepsladingen.