Bij bedrijven met een positieve impact is geen significante stijging of daling te zien ten opzichte van eerdere maanden. Dit alles blijkt uit de maandelijkse Corona Export Monitor van kredietverzekeraar Atradius en ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

“Het beeld dat we nu zien, lijkt in brede zin te duiden op een normalisatie van de export, maar schijn bedriegt enigszins”, waarschuwt Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex. “We zien nog steeds grote verschillen tussen branches in de mate van herstel en helaas zijn er met tal van disrupties in supplychains extra problemen bijgekomen. Grotere bedrijven lijken daarbij wat sneller te herstellen dan kleinere ondernemingen. Mkb-bedrijven herkennen het beeld van herstel dan ook soms niet.”

Export: lange levertijden en marges onder druk

Bedrijven kampen in toenemende mate met verstoorde aanvoerlijnen, lange levertijden (nu bij 55 procent van de ondervraagde bedrijven), tekorten aan materialen en een tekort aan personeel (bij 21 procent van de respondenten). “Er is wel meer vraag, maar fabrieken kunnen die vraag op onderdelen niet aan en liggen soms zelfs gedeeltelijk stil”, aldus Koopman. “Als er al leveringen mogelijk zijn, dan zijn de tarieven van containers en luchtvracht geëxplodeerd – over zee soms zelfs vertienvoudigd. Hierdoor staan marges onder druk en valt in enkele gevallen gewoonweg niet meer winstgevend te leveren.”

Onderhoud, innovatie en investeringen

Koopman roept de formerende partijen en het demissionaire kabinet daarom op aandacht te geven aan Nederland als handels- en productieland. “Export en import zijn van groot belang voor onze brede welvaart en voor de landen waarmee wij zaken doen. Dat vergt onderhoud, innovatie en investeringen, zoals dit ook gebeurt in de ons omringende landen. Zo wordt in Duitsland en Frankrijk al gewerkt met exportherstelplannen en staan in Italië en Spanje vanuit het herstelfonds enorme bedragen gereed om te investeren. Laten we er als Nederland alsjeblieft voor zorgen dat we niet achterop raken en het gevoel van urgentie verliezen.”

Lees hier de Corona Export Monitor van juni 2021.