Transportondernemers zijn verplicht om jaarlijks de vervoersenquête van het CBS in te vullen. Hierin wordt informatie gevraagd over een aantal specifieke kentekens. Denk hierbij aan plaats van laden, plaats van lossen, type goederen en vervoerd gewicht. 

Vervoersenquête voor diverse doeleinden

De benodigde gegevens worden vooralsnog handmatig opgezocht en ingevoerd bij het CBS. De overheidsorganisatie gebruikt dit vervolgens voor economische doeleinden, zoals wegenbelasting, maar ook om inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot en duurzaamheid van het transport. 

Geautomatiseerde koppeling met OpenTMS

Filogic streeft naar een datagedreven transportbranche voor meer efficiëntie. Daarom vereenvoudigt het bedrijf de data-uitwisseling van transportinformatie die in het OpenTMS staat. De koppeling met het CBS is een van de mogelijkheden op het gebied van data delen. In een aparte app zien transportondernemers een overzicht met CBS-rapportages. Deze kunnen ze downloaden en automatisch uploaden naar de overheidsorganisatie. Via de instellingen wordt aangegeven welke soort ritten gedeeld moeten worden en hoe vaak. Informatie handmatig opzoeken en invoeren is daarmee verleden tijd.

Lees ook: Waarom is er nog steeds geen slim TMS dat planners helpt duurzaam en efficiënt te plannen?