De overname van HCR Groep betekent voor FST een uitbreiding aan logistieke diensten, waardoor klanten ‘meer soorten logistieke diensten onder één dak’ kunnen onderbrengen. Kroon: “In plaats van meer van hetzelfde gaat FST juist de breedte in. Dat zullen onze klanten absoluut zeer gaan waarderen. Nu moeten we soms derden inhuren en straks hebben we een heel netwerk door Europa tot onze beschikking. Dat is een belangrijke meerwaarde van FST Group voor onze klanten.”

FST zoekt toegevoegde waarde

Voor FST Group is de expertise en ervaring van HCR Groep zeer waardevol, stelt algemeen directeur Gert Bras. “De enorme ervaring binnen het bedrijf, de naam en faam van HCR Groep, de uitstekende werknemers en het goed functionerende wagenpark zijn de basis voor de service en klantgerichtheid van HCR. Die grootheden zijn belangrijk in onze acquisitiestrategie. We nemen alleen bedrijven over die een duidelijke toegevoegde waarde hebben voor onze klanten en waarvan je gerust kunt zeggen dat het ‘parels in de markt’ zijn. Wij willen de expertise van HCR graag voortzetten, assimileren en uitbouwen.”

Naam HCR blijft bestaan

Hans Kroon blijft vooralsnog op zijn post en HCR Groep blijft bestaan als HCR, al zullen aan de achterkant wel enkele efficiencyslagen worden gemaakt. “Zo kan een betere controle worden uitgevoerd op de inkoopzijde van bijvoorbeeld onderhoud, reparatie, tijdelijke inhuur, brandstof, maut en accijns”, vertelt Bras. “We hebben gezien dat garagebedrijven in het recente verleden voor onderhoud en reparatie met een hark schreven, weliswaar onder invloed van corona, maar toch. Door het samenvoegen aan de achterkant echter krijg je inkoopkracht, schaalvoordelen, betere prijzen op reparatie en onderhoud, een deugdelijke administratie enzovoorts. De vrijgevallen fondsen kun je dan inzetten voor de verdere verbetering van de service naar je klanten, snellere respons en je bent nog beter in staat om de klant te ontzorgen.”

Acquisitiebeleid FST

Over het acquisitiebeleid van FST Group zegt Gert Bras: “Kool Transport en HCR Groep zijn de eerste bouwstenen in een groter geheel. In tegenstelling tot de andere collega-transporteurs gaan wij de breedte in om van daaruit te groeien in omvang. Onze klanten vragen nou eenmaal om een breed palet aan diensten variërend van transport tot warehousing, fulfilment, ADR, geconditioneerd transport, internationale dekking en aandacht voor speciale projecten. We verwachten dat we na dit najaar nog meer overnames bekendmaken. Daarbij hanteren we de cellenfilosofie van Eckart Wintzen, zodat we de voordelen van de schaalgrootte kunnen doorgeven aan onze klanten en tegelijk de menselijke maat en norm in stand houden. Bovendien zijn we zo in staat om kosten die nu van buitenaf komen, zoals reparatie en brandstof, meer binnenboord te houden. Kleinere transportondernemers worden te vaak in de tang genomen door externe partijen. Op deze manier kunnen we dat soort praktijken voorkomen en een halt toeroepen.”