‘Learning by using’ van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) is speciaal voor bedrijven die samen met anderen kennis en ervaring willen opdoen met de grootschalige inzet van zero-emissievrachtwagens en de tank- en laadinfrastructuur voor deze waterstof- en elektrische voertuigen. 

22 zero-emissievrachtwagens

Binnen de projecten zijn procesinnovatie en kennisdeling van belang. Bij het project zijn elf transportbedrijven en 22 zero-emissievrachtwagens betrokken. De bedrijven kopen één of meerdere zero-emissietrucks om ze in de praktijk te testen. Green Planet is penvoerder in het project, wat betekent dat het contactorgaan is voor de RVO en alle deelnemers in het samenwerkingsverband goed moet informeren. Tijdens een speciale bijeenkomst in Green Planet waren afgevaardigden aanwezig van Vrijbloed Transport, Oegema, Facility Express, Sipma, Hertgers, Den Hartogh, Olijslager, Mussche, HST en Van der Sluis aanwezig.

Het project vloeit voort uit de aanvraag van Green Planet vorig jaar november. “Het gaat om het daadwerkelijk realiseren van impact en het opdoen van ervaring met het inzetten van meerdere waterstoftrucks en batterij-elektrische trucks bij één bedrijf. Tot nu toe gaat het vaak om een enkele auto”, zei Emile Keuter, adviseur New Energy bij Green Planet, destijds.

Regeling DKTI-transport

‘Learning by using’ is onderdeel van de regeling DKTI-transport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarmee een breed scala aan projecten voor duurzaam vervoer wordt ondersteund. Het gaat dan om projecten waarvan de innovatie nog niet of nog maar net op de markt is. De regeling richt zich op werktuig- of transportoplossingen met een lage of helemaal geen CO2-uitstoot.

Stuur- en managementteam

Tijdens de bijeenkomst is een stuur- en managementteam opgericht en het volledige traject doorgenomen. Daarnaast waren er presentaties van Harjo Woltinge (TVM verzekeringen) over het verzekeren van emissieloos transport, van Aad van den Engel (Panteia) over datagedreven onderzoek, van Patrick Cnubben over het Heavenn-project en van Johnny Nijenhuis over Green Planet Trucks. Natuurlijk vond er ook een rondleiding plaats over het terrein van Green Planet, onder meer langs de truckarena in aanbouw. In de truckarena kunnen straks de vrachtwagens worden opgeladen of waterstof worden getankt.