De 50-jarige Marinka Nooteboom geeft sinds 2012 leiding aan het familiebedrijf dat in 1881 werd opgericht en de familienaam draagt. De nieuwe Zakenvouw van het Jaar behoort tot de vijfde generatie van de familie Nooteboom in de leiding van de onderneming. De 39ste Zakenvrouw op rij in Nederland was verrast door de voordracht van de jury. “Met Nooteboom zijn we de afgelopen jaren een nieuwe weg ingeslagen en hebben iets laten zien dat de jury kennelijk is opgevallen.”

Marinka Nooteboom sinds 2012 directeur

Marinka Nooteboom, dochter van Henk Nooteboom, werd ein 2012 benoemd tot algemeen directeur van de Koninklijke Nooteboom Group, een bedrijf dat inmiddels vijfhonderd medewerkers telt. Eerder maakte zij carrière in de bancaire sector. Efficiënte bedrijfsvoering en optimalisatie van het productieproces zijn belangrijk aandachtsgebieden, omdat Nooteboom het stuur overneemt in de tijd van Europese recessie.

Recessie en innovatie

In het tijdperk van bezuinigingen blijft Nooteboom evenwel investeren in kwaliteit, dienstverlening en innovatie. Met behoud van een concurrerende kostprijs van kwaliteitsvoertuigen. Na het dieptepunt van de pan-Europese crisis volgt in 2013 en 2014 een opleving. De werkvoorraad is op peil en de intake van orders neemt successievelijk toe. Transportbedrijven zijn na jaren van bezuiniging toe aan vervanging van hun rijdend materieel. De investeringen in productinnovatie, ook in crisistijd, leiden tot positieve resultaten.
Naast productinnovatie krijgt ook procesinnovatie een steeds prominentere rol en doen de eerste robots hun intrede in het bedrijf. Efficiënte bedrijfsvoering en optimalisatie van het productieproces worden belangrijke aandachtsgebieden. Ondanks de coronapandemie weet Nooteboom 2020 met een mooi resultaat af te sluiten en is de orderportefeuille naar eigen zeggen zeer goed gevuld. Om aan de toenemende internationale vraag aan Nooteboom voertuigen te voldoen, is de productiecapaciteit in 2021 verder opgeschroefd.

Prix Veuve Clicquot

De jury van de Prix Veuve Clicquot staat onder leiding van Annemarie Jorritsma, voormalig vicepremier en voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, en bestaat verder uit Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW), Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland), Corine Wortmann-Kool (bestuursvoorzitter Stichting Pensioenfonds ABP) en Mireille Kaptein (Zakenvrouw van het Jaar 2019).

De Prix Veuve Clicquot wordt sinds 1981 in Nederland uitgereikt aan bijzondere en succesvolle zakenvrouwen, onder wie Anne-Marie Rakhorst, Elske Doets, Meiny Prins, Sylvia Tóth, Yolanda Eijgenstein, Francine Houben, Aukje Kuypers en aan Mireille Kaptein. Alle Zakenvrouwen van het Jaar staan in de traditie van weduwe Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin, die in de negentiende eeuw na de dood van haar man aan de basis stond van de bloei van het bekende champagnehuis uit Reims.

De Prix Veuve Clicquot wordt uitgereikt in 27 landen, waaronder Australië, Zwitserland, Zweden, Denemarken, Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten. De Zakenvrouwen van het Jaar komen later in het jaar samen in het Franse Reims.