Het nieuw opgeleverde distributiecentrum telt ruim 18.000 m2 aan warehouse, 2.000 m2 mezzanine, bijna 1.200 m2 aan kantoorruimte verspreid over twee verdiepingen en 127 parkeerplaatsen. Het gebouw ligt aan de A2 en maakt deel uit van een uitbreiding van bedrijventerrein De Wildeman, dat onderdeel is van Logistics Valley Rivierenland, een samenwerkingsverband van ondernemingen, overheden en onderwijsinstellingen in de regio.

Distributiecentrum met groene wand

De extra aandacht die is besteed aan de landschappelijke inpassing is volgens Intospace-projectmanager Marcel Kok het meest bijzondere aan het gebouw. “Eén kant van het distributiecentrum ligt weliswaar op behoorlijke afstand van de dichtstbijzijnde woonhuizen, maar wel in het zicht. Daarom zijn we met het bestuur van Stichting Dorp en Landschap Bommelerwaard in gesprek gegaan. Het resultaat van de gesprekken is dat we onder meer een groene wand gaan plaatsen aan de kant waar de omwonenden tegen aankijken. De hele voorbereidende constructie daarvoor staat nu en als het in oktober zaaiseizoen is, gaan de eerste platen erin.”

Kritiek op verdozing

“Ik erger mij over het gemak waarmee kritiek op verdozing soms geleverd wordt”, zegt Kees Verweij, partner bij Buck Consultants International, in een interview met Transport & Logistiek. “Kritiek leveren zonder daarbij bruikbare alternatieven aan te dragen is wel erg makkelijk.” 

De groene wand is zo ontworpen dat elk seizoen weer een andere beplanting van de wand in bloei staat. Op die manier ontstaat er een dynamiek in de seizoenen en krijgt het gebouw een regelmatige afwisseling van kleur. Om de lokale biodiversiteit te versterken is bij de soortkeuze sterk ingezet op gebiedseigen plantensoorten.

Binnenkort zonnepanelen

Vos Transport Zaltbommel neemt per september zijn intrek in het gebouw. Het bedrijf gaat de locatie gebruiken om zijn warehouseactiviteiten meer centraal uit te voeren. Naar verwachting komen er tot 175 personen in het nieuwe distributiecentrum te werken. Het pand heeft met een Breeam-certificaat van de graad ‘excellent’. Het is energiezuinig (label A+++) en wordt binnenkort voorzien van zonnepanelen.