Er liggen grote doelen op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Nederland wil in 2030 55 procent minder CO2 uitstoten. “Die uitdaging geldt voor ons allemaal, dus ook voor bedrijven in het transport en de logistiek”, aldus Aad Veenman, boegbeeld van de Topsector Logistiek. “We willen met deze nieuwe website bedrijven in de logistieke keten stimuleren om inzicht te krijgen in hun CO2-uitstoot en mogelijkheden aanbieden om die uitstoot terug te dringen.”

Ketenoplossing

Met elektrische of waterstofvrachtwagens is het CO2-probleem voor de logistiek grotendeels opgelost. Alleen is de techniek nog lang niet zo ver dat alle goederentransport met dit soort voertuigen kan worden uitgevoerd.

”Onze doelstelling is om voor 2025 met onze eigen vloot een reductie van 50 procent CO2-uitstoot te realiseren”, vertelt St vd Brink-directeur Alex van den Brink in de rubriek Aandocken.

Wel kunnen ondernemers op kortere termijn winst halen uit efficiency. Door eerst goed te kijken naar verbetermogelijkheden in de keten kunnen vervoerders en opdrachtgevers komen tot transporten met minder kilometers en/of een betere belading. Minder kilometers en betere belading betekenen minder CO2-uitstoot. Veenman: “Daarom is het goed dat TLN en evofenedex gezamenlijk als ketenpartijen optrekken om dit probleem van CO2 te tackelen.”

CO2-uitstoot berekenen, terugdringen, vergelijken

Via www.co2meter.nu kunnen bedrijven op drie manieren hun CO2-uitstoot bepalen. Als eerste door eenvoudig te starten een berekening van alle vervoersactiviteiten. De tweede manier is het toewijzen van CO2-uitstoot naar een specifieke klant of zending. En de derde mogelijkheid is een anoniem vergelijk van CO2-uitstoot met andere bedrijven.

Workshops

De Topsector Logistiek, TLN en evofenedex willen zo veel mogelijk bedrijven ondersteunen in de aanpak van hun CO2-uitstoot en organiseren daarom kosteloos workshops. Daarin kunnen ondernemers leren hoe ze hun CO2-uitstoot kunnen berekenen en verminderen, worden ze begeleid en leren ze de tooling gebruiken. Daarnaast krijgen ze uitleg over de nodige gegevens voor een betrouwbare berekening en hoe dit in de praktijk werkt.