De vakbeurs voor ICT-toepassingen en -diensten in de logistieke keten is op 8, 9 en 10 november te vinden in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Gelijktijdig vindt de vernieuwde Logistica Next plaats. Beide vakbeurzen bieden vernieuwende concepten, een aanbod van vooruitstrevende en praktische oplossingen en inspirerende verhalen. Bezoekers krijgen informatie over de vraagstukken van vandaag én morgen. Beide vakbeurzen richten zich in het bijzonder op eind- en medebeslissers: van ceo tot supplychaindirecteur en logistiek manager in de transport, retail, groothandel en productie.

ICT: de uitdagingen van morgen

“De hoge inflatie, oplopende energieprijzen, aanhoudende grondstoftekorten en een onverminderd krappe arbeidsmarkt hebben enorme impact op de logistieke sector”, vertelt Paul Verdult, conceptdeveloper Jaarbeurs. “Hoe deze ontwikkelingen exact uitpakken, is voor de sector lastig te voorspellen. Eén ding is zeker: morgen ziet de wereld er anders uit dan vandaag. Het thema van de beurzen is dan ook hoe we een flexibele logistieke sector kunnen creëren die zich snel kan aanpassen aan de huidige uitdagingen en toekomstige ontwikkelingen. Tijdens de beurzen kunnen bezoekers kennis opdoen, met concullega's bijpraten, zich oriënteren bij leveranciers en experts en zich laten inspireren door logistieke koplopers als Ikea, Plus Retail, Sligro, Fonq en bol.com.”

Ook presenteren onderzoekers van topuniversiteiten hun laatste bevindingen over hoe de sector veiliger, gezonder en aangenamer kan worden. Verdult: “Hoe mooi is het om je als logistiek ondernemer en manager in een paar dagen bij te laten praten op het gebied van ICT en logistiek? We zetten zwaar in op kennisdeling in een grote arena en theaters met een uitgebreid programma met veel sessies en discussies met sprekers en best practices. Er komen nog iedere week sprekers bij.”

Transport & distributie

Met 250 tot driehonderd exposanten richten ICT & Logistiek & Logistica Next zich elk jaar weer op relevante toepassingen en diensten om slimmer en efficiënter te werken binnen de logistieke bedrijven. Subthema’s zijn warehouseautomation, sales & operationsplanning, supplychainmanagement, transport & distributie, data & analytics robotics, artificial intelligence, duurzaamheid en digitization & connectivity.

vakbeurzen ict & logistiek en logistica-next
Paul Verdult: “Een beursbezoek helpt bezoekers een concrete start te maken met het transformeren en optimaliseren van hun logistieke organisatie.”© Michiel Ton

In de Logistics Arena delen voorlopers uit de sector hoe zij uitdagingen in de logistiek en supplychains het hoofd bieden en hun operatie toekomstbestendig inrichten. De Arena behandelt de volgende thema’s: 8 november: smart logistics; 9 november: e-fulfilment & vastgoed; 10 november: supplychain & sustainability. Op de beurzen kunnen de bezoekers in twaalf theaters verschillende informatieve kennissessies volgen, waaronder Topsector Logistiek Theater, Supply Chain Theater en Theater ‘Gezond en Veilig Magazijn’. TLN zal weer rondleidingen verzorgen. De beurs geeft verder een podium aan het Nederlandse Verpakkingscentrum die met partijen de trends in duurzaam en efficiënt verpakken laat zien.

Beurzen zijn meer verweven

De twee beurzen groeien steeds meer naar elkaar toe, stelt Verdult. “Hoewel ICT & Logistiek gaat over de ‘technologie’ en de Logistica over de traditionele ‘hardware’, zie je dat die beurzen steeds meer naar elkaar toe bewegen. Alles wat te maken heeft met mechanisering en robotisering, zou ook op ICT & Logistiek kunnen staan. Sterker nog, grotere heftruckfabrikanten als Toyota en JungHeinrich kiezen ervoor om op ICT & Logistiek te staan met een stand.” 

Meer weten?

Benieuwd naar het voorlopige programma en de volledige exposantenlijst? Of alvast gratis registreren voor beide vakbeurzen? Ga dan naar de website van ICT & Logistiek of Logistica-Next.

Volgens de conceptdeveloper is er genoeg aanleiding om aan beide beurzen een bezoek te brengen en in gesprek te gaan over wendbaarheid en aanpassingsvermogen. “Een beursbezoek helpt bezoekers een concrete start te maken met het transformeren en optimaliseren van hun logistieke organisatie. Er zijn daarvoor talloze tools en systemen op ICT & Logistiek te vinden. Voorbeelden zijn transportmanagement-, planning- en warehousesystemen, maar ook systemen voor een andere manier van omgaan met internet, zoals internet of things of systemen om klanten toegang te geven tot realtime data.” 

Kick-off van project

ICT is volgens Verdult niet meer weg te denken in de logistiek. “Het wordt steeds belangrijker. Als ondernemer móét je de ICT-slag maken met data delen. Anders loop je de kans over een aantal jaren de boot te missen. Om mkb-ondernemers daarbij te helpen investeert het Nationaal Groeifonds in digitale infrastructuur en logistiek. De kick-off van dit project vindt plaats tijdens ICT & Logistiek en Logistica Next. Onder de naam ‘Digitale Infrastructuur Logistiek’ maken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de havenbedrijven Rotterdam en Amsterdam, Schiphol, evofenedex, TNO en de douane zich de komende jaren sterk voor de versnelling van data delen binnen logistieke ketens. Dit doen ze door een decentraal georganiseerde datadeelinfrastructuur, kortweg BDI, te organiseren, nieuwe digitale infradiensten te ontwikkelen en door een ‘transitieagenda’ te lanceren om het digitale bewustzijn van bedrijven in de logistiek te vergroten. Tijdens de beurs presenteren de verschillende deelnemers voor het eerst hun plannen. Zo leggen ze uit hoe ze de overheidsfinanciering van € 51 miljoen gaan inzetten, waarom ze gezamenlijk inzetten op federatief data delen en wat al deze ontwikkelingen betekenen voor bedrijven in de logistiek. Ook gaan ze op een stand graag in gesprek met bedrijven hoe digitaal vaardig zij zijn en wat zij nodig hebben om de volgende digitale stap te zetten.” 

Lees ook: Meer aandacht voor ICT in mbo-opleidingen Logistiek

Verdult hoopt dat de beurzen de sector inspireren met nieuwe ontwikkelingen, expertmeetings en nuttige ontmoetingen. Hij mikt op 9.000 bezoekers op drie dagen voor beide beurzen.