De overslag steeg in het eerste kwartaal met 3 procent op jaarbasis, naar 115,8 miljoen ton. Vorig jaar was in dezelfde periode nog sprake van een daling van ruim 9 procent door de impact van de coronacrisis.

Containeroverslag Rotterdamse haven

Er werden in de afgelopen periode 4,5 procent meer containers afgehandeld. Het volume groeide volgens het Havenbedrijf Rotterdam door de sterke vraag naar consumentengoederen. Toch daalde de containeroverslag in tonnen doordat er sprake was van een gemiddeld lager gewicht per container en een stijging van het aantal lege containers.

Gevolgen Suez-stremming

"De meest actuele uitdaging is de logistieke afhandeling na de Suez-stremming", zegt directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam. Het Suezkanaal werd in maart zes dagen lang geblokkeerd doordat een containerschip, de Ever Given, overdwars vast kwam te liggen op de belangrijke vaarroute tussen Europa en Azië. Net als de Ever Given hadden veel gestremde schepen in het Egyptische kanaal Rotterdam als bestemming.

Door de stremming arriveren schepen vertraagd en kort achter elkaar in de Rotterdamse haven. "Het is nog steeds druk, maar geen crisis", zegt een woordvoerder.