Het distributiecentrum op Hessenpoort gebruikt de modernste technologie om aan ruim 200.000 gezinnen per week de boodschappen te kunnen leveren. Verdeeld over drie temperatuurzones is er ruimte voor meer dan 400.000 kratten om producten in op te slaan. Door het inzetten van slimme technologie kunnen medewerkers efficiënter en ergonomischer werken. Impact Vastgoed is de ontwikkelaar en verhuurt het gebouw aan Picnic. De bouw van het pand start in november dit jaar.

Picnic gaat werken met robotkarretjes

“In het distributiecentrum zullen robotkarretjes rondrijden die de spullen naar medewerkers brengen”, aldus Picnic-medeoprichter Frederik Nieuwenhuys, verantwoordelijk voor de distributiecentra en fulfilmentcenters. “Medewerkers hoeven dan de tros bananen alleen nog maar van het voorraadkratje in het klantkratje te leggen.” Ook in de diepvriescel gaan robots rondrijden, een primeur voor Europa. 

Beeld van het geautomatiseerde Picnic-fulfilmentcenter in Utrecht, dat over enkele maanden operationeel wordt.

Picnic startte in september 2015 in Amersfoort en heeft inmiddels 650.000 klanten in ruim 125 Nederlandse plaatsen die hun boodschappen gratis thuisbezorgd krijgen met een van de ruim 1.000 elektrische bezorgwagentjes. De omzet verdubbelde in 2020 naar € 500 miljoen; in 2021 moet dat € 1 miljard zijn. In 2018 begon de onlinesupermarkt in Duitsland en onlangs maakte het bedrijf bekend van start te zijn gegaan in de Franse regio Valenciennes.

Minder voedselverspilling en verpakkingsmateriaal

Een team van roboticsspecialisten heeft bij Picnic jarenlang gewerkt aan de technologie, die ook gebruikmaakt van eigen software gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Het nieuwe dc zal voedselverspilling vrijwel geheel terugdringen en het gebruik van verpakkingsmateriaal sterk verminderen. Met dit initiatief zet Picnic een ongekend grote stap in de verduurzaming van de voedselketen en de vergroening van steden.

Samenwerking met Zwolle

Hoewel het dc geautomatiseerd is en heel efficiënt werkt, heeft het straks nog steeds veel arbeidskrachten nodig, naar schatting 1.000 man. Om deze banen in te vullen gaat Picnic samenwerken met de gemeente Zwolle. Wethouder René de Heer: “Wij zijn blij dat na Wehkamp en DHL nu opnieuw een speler van belang hier een vestiging gaat bouwen. Picnic onderstreept met zijn keuze het grote belang van Hessenpoort als grootschalig en strategisch bedrijventerrein voor de regio Zwolle.”

Vorige maand meldde de onlinesupermarkt dat het in Ridderkerk een geautomatiseerd fulfilmentcenter opent.