Dit bericht sluit aan op het eerder afgegeven negatieve reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Oekraïne. Naast dit advies om niet naar de het betreffende land te reizen roept het ministerie inmiddels op aan Nederlanders om het land op eigen gelegenheid te verlaten als dit veilig kan. Kan dit niet, zoek dan een veilige plaats aldus het ministerie.

Trefpunt Nederlanders in Oekraïne 

Voor Nederlanders in Oekraïne die noodhulp of consulaire bijstand nodig hebben is er een trefpunt in Lviv. Nederlanders kunnen zich in de West-Oekraïense stad melden voor het krijgen van een laissez-passer of een noodvisum.

Volgens de Rijksoverheid is, nu reizen naar Oekraïne wordt afgeraden, de ambassade teruggebracht tot een kernbezetting. De consulaire afdeling van de Nederlandse ambassade in Kiev is tot nader order gesloten. 

oekraïne reisadvies rood
De Rijksoverheid zet voor reizen naar Oekraïne alle seinen op rood.

Wie zich in Oekraïne bevindt en het land wil verlaten, moet dit volgens de Rijksoverheid doen op eigen gelegenheid. Kan dit niet veilig gebeuren, zoek dan een veilige plaats, is het overheidsadvies. Van evacuatie door de Nederlandse overheid is geen sprake.

Noodhulp via trefpunt Lviv

Het Nederlandse trefpunt in Lviv kan noodhulp bieden, zoals het verstrekken van noodvisa en laissez-passers aan Nederlanders in Oekraïne en hun kerngezinsleden (echtgenoot/echtgenote/geregistreerd partner en afhankelijke kinderen tot met 25 jaar). Op dit trefpunt is een aantal medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken aanwezig.

Mocht bij een noodsituatie alle communicatie uitvallen, dan kunnen mensen een beroep doen op de ambassade via het trefpunt in Lviv.