Het transport per trein wordt gezien als een duurzaam alternatief voor langeafstandsvervoer met het vliegtuig of de vrachtwagen. Deze aanpak past dan ook in het streven van PostNL om in 2030 in totaal per kilometer 80 procent minder CO2 uit te stoten dan in 2017.

Hoe duurzaam is het spoor?

Met het vervoer van Coevorden naar Oslo per spoor bespaart PostNL per jaar 70 procent CO2-uitstoot op deze route. Dat is 30 ton CO2. Hiermee zet PostNL, als een van de duurzaamste logistieke bedrijven wereldwijd, opnieuw een stap richting zijn duurzaamheidsdoelstellingen.

Van de trein naar vrachtwagen en terug

In 1997 reed er voor het laatst een posttrein door Nederland. Het spoor werd in die tijd steeds minder populair, omdat vrachtwagens goedkoper waren en ze makkelijker bij de distributiecentra en sorteercentra aan de rand van de stad konden komen. Anno 2022 is het vervoer per spoor nog steeds duurder en ingewikkelder. Maar de groene ambities van PostNL reiken ver en samen met partners wordt gewerkt aan oplossingen op het gebied van infrastructuur en alternatieve brandstoffen voor groener transport.

PostNL vervult daarin naar eigen zeggen een voortrekkersrol in de sector. In 2021 heeft PostNL het gebruik van alternatieve brandstoffen voor het transport opgeschaald naar 35 procent (2020: 8 procent). In 2030 moet dat percentage 90 zijn. Op dit moment worden er al rond de 1.300 elektrische voertuigen, groot en klein, bij de bezorging ingezet. Dit aantal zal de komende jaren fors groeien. Mede hierdoor heeft PostNL de CO2-efficiëntie in gram per kilometer in 2021 met 18 procent verbeterd ten opzichte van 2020.

Internationaal transport

Internationaal transport besteedt PostNL uit aan langeafstandsvervoerders. De transporteur stuurt een vrachtwagen met trailer naar het sorteercentrum voor internationale post en pakketten, het Imec in Den Haag. De vrachtwagen gaat met de trailer vol post en pakketten voor Noorwegen naar het treinstation Coevorden. Daar gaat de trailer op de trein naar Oslo. In Oslo wordt de trailer weer van de trein afgehaald en afgeleverd bij Noorse Post.