Om de financiële balans gezond te houden, zet 26 procent van de ondervraagde logistieke bedrijven een stuk minder in op het vergroten van de afzetmarkten; 27 procent richt zich minder op het product- en dienstenaanbod. 

Optimalisatie werkprocessen

Workforce management-specialist Protime bevroeg voor zijn onderzoek ruim tweehonderd Nederlandse werknemers in de logistieke sector. Het optimaliseren van werkprocessen voor een betere omzet is volgens het bedrijf een slimme zet, aangezien 38 procent van de werkenden sinds de coronacrisis een hogere werkdruk ervaart en 36 procent zegt dat hun organisatie sindsdien kampt met een personeelstekort.

Efficiëntie door tijdsregistratie

Het optimaliseren van werkprocessen kan op meerdere manieren doorgang vinden. Tijdsregistratie vormt hierin een waardevolle tool. Werkenden in de logistiek kijken positief naar het klokken van de uren. Zo krijgt de helft (50 procent) van de werkenden meer inzicht in waar ruimte is om efficiënter te werk te gaan. Volgens 43 procent van de werkenden kost het klokken tijd, maar zorgt het ook voor tijdswinst door een hogere productiviteit. Tot slot voelt bijna driekwart (73 procent) van de werkenden zich voldaan wanneer er uitgeklokt kan worden na een werkdag.

Tekort aan handen drukt

Ondanks dat organisaties dus pogingen doen tot een hogere efficiëntie is het tekort aan arbeidskrachten voelbaar, onder meer bij het aanvragen van verlof. Zo kan drie op de tien (28 procent) werknemers geen vrij nemen in de periode dat de werknemer vrij wil krijgen. Daarnaast geeft 13 procent aan dat het onnodig moeilijk wordt gemaakt om verlof aan te vragen. Opmerkelijk is dat 16 procent van de logistieke organisaties aangeeft geen overzicht te hebben wanneer werknemers met verlof zijn. Hier ligt mogelijk aan ten grondslag dat 13 procent van de logistieke organisaties geen officiële werkwijze voor het aanvragen van verlof heeft, waardoor elke werknemer dit op een andere wijze regelt.

Goede personeelsplanning

“Met het grote personeelstekort van dit moment kun je als organisatie voornamelijk impact maken door de krachten die je wél hebt, zo efficiënt mogelijk in te zetten”, stelt Lucas Polman, directeur Nederland bij Protime. “Het is goed om te zien dat organisaties daar dan nu ook voornamelijk op inzetten, maar we weten dat er ook ruimte is voor groei. Wil je dit tot een succes maken, is het belangrijk te beginnen met een goede personeelsplanning. Hiermee creëer je zicht op hoeveel handen er zijn en in hoeverre deze nodig zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan én kun je werknemers met een gerust hart op hun hard verdiende verlof sturen.”

Lees ook:
Wees zuinig op je personeel

“Zorg goed voor je werknemers”, schrijft Cindy Visser, directeur van Visser Duiven, in haar column. “Dat betekent ook kritisch naar het bedrijf kijken, in gesprek gaan met de medewerkers, ook met degenen die ontslag nemen.”