De release van de notifier was een logische stap in de doorontwikkeling van het Uturn-platform. “Sinds 2017 hebben we data kunnen verzamelen om te bepalen waar vervoerders rijden en met welke vracht. Van de ruim 700 opdrachtgevers weten wij waar zij capaciteit zoeken. Hierdoor kunnen we ritten veel beter optimaliseren en op elkaar afstemmen”, aldus Daan Meboer, ceo Uturn.

CO2-reductie door planningsoptimalisatie 

Met de notifier kunnen vervoerders aangeven waar en wanneer ze containers willen rijden. Op basis hiervan ontvangen ze opdrachten die in zijn planning passen. Hierdoor rijdt de vervoerder minder leeg en reduceert dit direct de CO2-uitstoot. Dit betekent, meer verdienen maar tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de sector, één van de uitgangspunten van Uturn.

Opdrachtgevers van Uturn, die bestaan uit logistieke dienstverleners als deep- en shortsea rederijen, terminals en expediteurs hebben ook veel baat bij de shipment notifier. Zij vinden sneller capaciteit en efficiënter transport betekent voor hen lagere kosten en minder uitstoot. Zoals ook Tom van den Plas van Kuehne & Nagel, hij benadrukt: “De duurzaamheidsthematiek van Uturn past uitstekend in ons beleid voor de komende jaren.” 

Uturn zet in op data

Al meer dan 100 vervoerders hebben een zoekopdracht aangemaakt en notificaties ontvangen voor ritten die aan hun wensen voldeden. De resultaten waren verbluffend met een matching percentage van 99.2 procent en matching snelheid van 43 seconde. Dit onderschrijft Vincent Dammes van Henk Dammes Transport. “Ik hoef niet meer te scrollen door alle honderden opdrachten die per dag op het platform staan en ik kan nu per dag aangeven welke ritten het beste in mijn planning passen. De volgende stap is dat Uturn ze automatisch in mijn planning mag schieten.” 

Uturn zet groots in op data als onderdeel van verdere toekomstige ontwikkelingen. “Met de data bouwen we verder aan een duurzame wereld van containertransport met lagere kosten en efficiëntere invulling van capaciteit in Europa”, aldus Meboer.