Transport & Logistiek dockt aan bij: 
Wie: Ewout Mol (55)
Bedrijf: Schenk Tanktransport, Papendrecht
Functie: QHSSE-manager (Quality, Health, Safety, Security, Environment)

Hoe bent u in de sector terechtgekomen en wat vindt u daar leuk en uitdagend aan?

Aan het begin van mijn carrière, inmiddels alweer zo’n 30 jaar geleden, ben ik bij toeval in de transportsector komen te werken. In die tijd waren de banen niet dik gezaaid en ik kende de branche niet of nauwelijks. Maar ik zag een leuke vacature als groupageplanner en werd aangenomen. Al heel snel wekten de werkzaamheden die in en bij deze sector horen mijn interesse en veroverden ze ook mijn hart. In de loop van de jaren ben ik meer en meer met tankvervoer in aanraking gekomen, waarbij met name de combinatie tankvervoer en gevaarlijke stoffen mij ontzettend aanspreekt. Het is een specialisatie, bij deze vorm van transport worden hele hoge eisen gesteld aan materieel en uitvoering en dat vind ik interessant. Ook op het gebied van veiligheid. Dit past natuurlijk uitstekend bij de werkzaamheden die Schenk verzorgt. Een andere activiteit binnen het bedrijf is het vervoer van vloeibare levensmiddelen, ook heel boeiend. Daar spelen kwaliteit en voedselveiligheid van de vervoerde producten een hele grote rol. Het voorkomen van contaminaties – er komen dan onbedoeld stoffen of vervuiling bij de levensmiddelen - wil je te allen tijde voorkomen.

Het uitdagende is de veelzijdigheid van de functie, iedere dag opnieuw leer ik weer nieuwe dingen. Bij werkelijk alles wat we doen draait het om zorg voor mensen, kwaliteit en veiligheid. Het streven naar een foutloze dienstverlening. Hiervoor hebben we goed opgeleide en vakkundige medewerkers. Het is geweldig om daar mee samen te werken.  

Wat is de uitdaging voor u bij uw functie?

De allerbelangrijkste uitdaging voor mij en mijn collega’s is zondermeer het voorkomen van ongevallen. Het is daarbij natuurlijk ontzettend fijn om te werken bij een bedrijf dat veilig werken hoog in het vaandel heeft staan. 

Dit maakt het mogelijk om iedereen ervan te overtuigen, dat hij of zij een persoonlijke verantwoordelijkheid heeft op het gebied van veiligheid. Én dat je door het maken van de juiste keuzes hier zelf een hele grote invloed op hebt. Het maakt daarbij echt niet uit welke functie iemand bekleedt, veiligheid bereik je door goed voor elkaar zorgen. Het is een concept dat door iedereen, van hoog tot laag, in een organisatie moet worden gedragen. Het is onze filosofie.

We willen medewerkers dan ook zeker geen trucjes aanleren, maar Behaviour Based Safety (BBS). Stel voor, je moet een lamp wisselen. Ga je dan op een trap staan, op een tafel, op een stoel of op een draaistoel? In het eerste geval is de kans om te vallen heel klein, in het laatste geval heel groot. Iedereen kan dus zelf de juiste beslissing maken. Dus als een chauffeur op een plek komt waar hij niet veilig kan lossen, dan zeggen wij: we stoppen, totdat de situatie weer goed is.

Welke ontwikkelingen vindt u belangrijk?

Maatschappelijke verantwoordelijkheid en hierin met name duurzaamheid. Het doorlopend ontwikkelen van een goede balans tussen de vraag naar transport en het beschermen van het milieu. Door hier dagelijks aan te werken en actief emissies te reduceren laten we een gezonde planeet achter voor toekomstige generaties.

Er valt nog zo veel te winnen, nu en in de toekomst. Technologische ontwikkelingen, efficiencyverbeteringen, alternatieve brandstoffen. Zo’n 11% van onze tankwagens wordt inmiddels aangedreven door LNG. Daarnaast wordt in toenemende mate HVO gebruikt. In 2021 hebben we voor de eerste maal onze CO2 footprint gemeten. Met nieuwe kennis wordt ook deze meting per jaar betrouwbaarder.  

Het besef en de bewustwording dat we elkaar hiervoor nodig hebben, van producent tot consument, maakt al deze thema's een geweldige uitdaging. 

Lees ook: Schenk Tanktransport verwarmt binnentrailer duurzaam met 30 kVA-generatorset

Wat zou u willen veranderen in/aan de sector en waarom?

De sector is heel innovatief als het om digitalisering, automatisering of robotisering gaat, maar er mag nog meer aandacht zijn voor het welzijn van werknemers. Iedereen weet hoe belangrijk en ook hoe moeilijk het is om medewerkers voor je eigen bedrijf en de sector te behouden. 

Daar hoort niet alleen goed materieel bij, maar ook goede arbeidsvoorwaarden, erkenning, flexibiliteit, ontwikkelingsmogelijkheden en aandacht. Binnen Schenk werken we elke dag aan het beleid om iedere medewerker te ondersteunen in zijn functie met begeleiding, opleiding en coaching.  Dit helpt ons om goede collega’s te vinden en behouden.  

Wat is een hobby of leuke bezigheid buiten het werk? 

Bijna te veel om op te noemen. Net als heel veel andere mensen ga ik hier uitkomen op een hapje eten, een terrasje pakken, fietsen, met de hond wandelen of Formule1 races kijken. Daarnaast heb ik nog wel tien andere dingen waarmee ik me prima en leuk kan vermaken buiten het werk om. Even relaxen, alleen of met anderen. Het maakt natuurlijk ook helemaal niet zo veel uit. Het is voor iedereen even belangrijk om een goede balans tussen werk en thuis te vinden. Je energie goed verdelen is een proces, waarbij je steeds aan de knoppen moet blijven draaien.

Bij wie zouden we een volgende keer moeten aandocken en waarom?

Ik zou dan graag willen kiezen voor Jan Claes van Varo Energy, Director Terminals & Distribution voor de Benelux en Frankrijk. Hij heeft het afgelopen jaar meerdere malen het initiatief genomen om mensen uit de hele supply chain bij elkaar te laten komen, om zo gezamenlijk de veiligheid rondom het laden van tankwagens te verhogen. Door bewustwording te creëren en transparantie naar elkaar toe worden goede resultaten bereikt. Zijn persoonlijke initiatief verdient wat mij betreft een groter podium.