Merpo slaat de producten voor zijn klanten op in beveiligde warehouses, maar ook onderweg is het van groot belang dat de producten goed beschermd zijn. De klant stelt daarom strenge veiligheidseisen. Zo moet er geofencing in de transportvoertuigen aanwezig zijn, waardoor deze altijd te traceren zijn. Merpo wil hun klanten hier natuurlijk in kunnen voorzien en ervoor zorgen dat de producten bij dit bedrijf in goede handen zijn. Om die reden ging de onderneming op zoek naar een oplossing waarmee het de voertuigen kan volgen. Daarmee wordt de kans op diefstal verkleind en kunnen de voertuigen altijd worden getraceerd.

De oplossing: een voertuigvolgsysteem

Omdat warehousing zijn corebusiness is, heeft Merpo maar een beperkt aantal transportvoertuigen. Daarom ging het in het Limburgse Swalmen gevestigde bedrijf op zoek naar een eenvoudige oplossing. Na verschillende gesprekken gehad te hebben, viel de keuze op Webfleet. “Het contact met Webfleet verliep meteen goed, mede omdat we staan voor dezelfde vooruitstrevendheid, kwaliteit, service en toekomstgerichtheid”, vertelt Stefan Poels, salesmanager bij Merpo. "Er wordt met ons meegedacht en wanneer we bellen worden we direct geholpen. Ook de demo was voor ons erg overtuigend; we wisten daarna meteen: dit wordt het." 

In vier van de zeven voertuigen van Merpo is nu een plug-and-playvoertuigvolgsysteem geïnstalleerd. "Het systeem is erg praktisch”, constateert Poels. "Het is eenvoudig te monteren en binnen een paar klikken is het systeem live." 

Voertuigen in realtime volgen

Voor Merpo was het belangrijk dat de voertuigvolgsystemen meer veiligheid zouden opleveren, om zo aan de eisen van hun klanten te voldoen. Het laatste wat de klanten en Merpo willen is natuurlijk dat een voertuig of lading gestolen wordt. Door het voertuigvolgsysteem van Webfleet kunnen de voertuigen daarom getraceerd worden. Dit systeem maakt gebruik van geofencing, waardoor Merpo een signaal krijgt zodra een van de voertuigen buiten een bepaald gebied gaat. Ook kunnen hierdoor in realtime de gereden kilometers en locaties van het wagenpark bijgehouden worden.

vrachtwagen merpo met voertuigvolgsysteem
Wanneer er op de terugweg onverwachts nog vracht opgehaald kan worden, dan kan Merpo met het Webfleet-systeem eenvoudig zien waar de chauffeurs zijn.

Tevens was het voor de fashionvervoerder van belang om op een eenvoudige manier de kilometerregistratie bij te houden voor de belastingdienst. Door Webfleet worden de gereden kilometerstand rechtstreeks en automatisch vanuit het voertuig doorgegeven, wat ervoor zorgt dat de registraties nu eenvoudig en snel verlopen.

Betere service naar de klant

Hoewel het niet de reden was om op zoek te gaan naar een voertuigvolgsysteem, is efficiëntie een bijkomend voordeel. Dit zorgt ervoor dat de service die Merpo kan leveren naar hun klanten nog beter is geworden. Wanneer er op de terugweg onverwachts nog vracht opgehaald kan worden, dan kan het bedrijf met het Webfleet-systeem eenvoudig zien waar de chauffeurs zijn. Het hoeft de chauffeurs hiervoor niet te bellen, wat tijd scheelt. Ook kan het voorkomen dat een chauffeur lang in de file staat, waardoor de levering later is dan gepland. Doordat Merpo dit in het systeem kan inzien, kan het dit gemakkelijker communiceren. Poels: “Dit zorgt ervoor dat de service naar onze klant nog beter wordt." 

Merpo wil op korte termijn verder uitbreiden met Webfleet. Het bedrijf wil meer voertuigen in hun wagenpark voorzien van een voertuigvolgsysteem en daarnaast de overstap maken naar een systeem dat vast wordt geïnstalleerd in de voertuigen. Hierdoor kan het profiteren van nog meer antidiefstalvoordelen.