Ikea is een grote afnemer van transporten met meer dan twee miljoen zendingen wereldwijd per jaar. Om zijn strategische klimaatdoelstelling te bereiken, namelijk een vermindering van de broeikasgasemissies voor productvervoer met -70 procent per zending*, is elektrificatie van zware bedrijfsvoertuigen van cruciaal belang. Elektrificatie van transport is een van de oplossingen om de hoofdoorzaak van klimaatverandering aan te pakken. 

Emissievrije Volvo FM Electric-trucks

Ikea Industry, Volvo Trucks en de Raben Group hebben nu de handen ineengeslagen in Polen om emissievrije Volvo FM Electric-trucks in te zetten. De voertuigen zullen worden ingezet voor de interne goederenstroom tussen twee fabrieken van Ikea Industry die 14 kilometer uit elkaar liggen in Zbąszynek en Babimost in het westen van Polen.
De vrachtwagens zullen worden opgeladen in de productiefaciliteiten van de fabrikant met behulp van hernieuwbare elektriciteit van een externe bron. De eerste elektrische vrachtwagen zal in de herfst in gebruik worden genomen en het plan is om de vloot uit te breiden op basis van de lessen die uit het proefproject worden getrokken.

Duurzamer wegtransport

"We zijn blij met deze samenwerking, die erop gericht is onze verschuiving naar duurzamer wegtransport te versnellen. Dit project stelt ons in staat om de uitdagingen en kansen te verkennen en te leren over de inzet van elektrisch vervoer op schaal en de onderlinge afhankelijkheden in een groter transportnetwerk", zegt Małgorzata Dobies-Turulska, managing director van Ikea Industry Zbąszynek. 

"We zijn verheugd om samen met Ikea en de Raben Group te werken aan duurzamere vrachtwagentransporten. Ikea en Raben hebben allebei ambitieuze klimaatdoelstellingen, net als Volvo. Dit project levert ons waardevolle inzichten op en vormt een goede basis voor een uitgebreide samenwerking in de toekomst", aldus Robert Grozdanovski, SVP Europe Central East & East bij Volvo Trucks.

"Voor de Raben Group is dit project de eerste stap in het proces van decarbonisatie van onze eigen vloot op weg naar de ambitieuze CO2-reductieplannen die onlangs wetenschappelijk zijn goedgekeurd door Science Based Targets (SBTi)-deskundigen. Dit is ook een belangrijk project voor het transport van volledige vrachtwagenladingen. Wij zijn een van de eerste logistieke bedrijven in Europa die de ambitieuze uitdaging aangaan om een elektrische vrachtwagen te laten rijden met een 24-tons trailer," zegt Piotr Banasiak, managing director bij Raben Transport.

Volvo Trucks begon in 2019 als een van de allereerste truckmerken ter wereld met de serieproductie van elektrische trucks. Vandaag de dag heeft het bedrijf wereldwijd zes elektrische truckmodellen in serieproductie – de breedste elektrische truck line-up in de industrie. Het doel van het bedrijf is dat de helft van zijn totale vrachtwagenverkoop in 2030 elektrisch zal zijn.

*Vergeleken met het referentiejaar 2017 (exclusief last mile leveringen aan klanten).