De organisatie van het Logistiek Café is in handen van Zuid-Limburg Bereikbaar en Transport en Logistiek Nederland (TLN). Het café vindt plaats op donderdag 12 mei, van 15.30 tot 17.30 uur, in het Action Distributie Centrum (Fahrenheitweg 1, Echt).

Action grote containervervoerder

De keuze voor het Action Distributie Centrum als locatie voor het café is een bewuste keuze, aldus logistiek makelaar Miranda Volker van Zuid-Limburg Bereikbaar. “Met ruim 2.000 winkels in Europa is Action de op vier na grootste containervervoerder van Europa. Het distributiecentrum in Echt bevoorraadt een deel van de winkels in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg, en heel België. Een flinke logistieke klus dus, waarvoor het bedrijf vanuit Echt elke dag 150 tot tweehonderd  vrachtwagens inzet. Action vertelt tijdens het Logistiek Café hoe het zijn wagenpark steeds verder verduurzaamt, en daarbij bijvoorbeeld ook kijkt naar de aanschaf van elektrische vrachtwagens.”

Programma Logistiek Café

De deelnemers aan het Logistiek Café kunnen ook zelf het Action Distributie Centrum bekijken tijdens een korte rondleiding. Naast Action komen ook andere sprekers aan het woord. Zo vertelt Rob Aarse van TLN over de landelijke ontwikkelingen in zero-emissiegoederenvervoer. Mark Luikens en Rob Kroon van Zuid-Limburg Bereikbaar vertellen hoe ondernemers zelf de overstap kunnen maken naar elektrisch vrachtvervoer.

Zuid-Limburg Bereikbaar

Het Logistiek Café is een nieuw initiatief van de logistiek makelaars van Zuid-Limburg Bereikbaar. Volker en haar collega’s willen hun expertise inzetten om bedrijven te helpen bij het optimaliseren van hun logistieke proces. “Naast slimme, duurzame oplossingen levert dat vaak ook een kostenbesparende businesscase op. Onze hulp bestaat uit gratis advies voor minder en schoner gereden kilometers, maar ook uit het organiseren van bijeenkomsten zoals inspirerende Logistiek Cafés over een specifiek logistiek thema. In 2022 organiseren we vier Logistiek Cafés.”  

Verduurzaming logistiek

Het verduurzamen van logistiek is belangrijk om de regio Zuid-Limburg bereikbaar en leefbaar te houden, stelt Volker. “Elektrische vrachtwagens zijn een stuk schoner en stiller. Met zo’n vrachtwagen kun je bovendien vanaf 2025 nog wél in ruim dertig Nederlandse binnensteden terecht, waaronder Maastricht. Want daar gelden dan zero-emissiezones waar vracht- en bestelverkeer op fossiele brandstoffen niet meer welkom zijn. Het is slim om je daar als ondernemer nu alvast op voor te bereiden.”

Lees ook:
‘Al koop je nu nog geen elektrische vrachtwagen, weet wél wat er speelt’
Ook als ondernemers nog geen concrete plannen hebben voor een elektrische vrachtwagen, moeten ze zich wel gaan oriënteren, stelt Johnny Nijenhuis van Nijenhuis Truck Solutions. “Je moet weten wat er speelt en gaat spelen.”