cijfers CBS

Omzet wegvervoer groeit met bijna 5%

foto van Shutterstock Voor alle modaliteiten was er sprake van groei, alleen in het vervoer over water schrijft de sector een daling. Foto: Shutterstock

De transportsector laat in de eerste twee kwartalen van 2024 omzetgroei zien. In het eerste kwartaal van 2024 werd een groei genoteerd van 1%, in het tweede kwartaal komt het percentage uit op bijna 4%. Vooral vervoer over land scoorde hoog; binnen het goederenvervoer over de weg groeide de omzet met bijna 5%. 

Dat blijkt uit de voorlopige transportcijfers van het CBS. Voor alle modaliteiten was er sprake van groei, alleen in het vervoer over water schrijft de sector een daling. De luchtvaart en logistieke dienstverlening groeiden beiden met 3,8%. Vervoer over water daalde in omzet met bijna 2%.

omzet transportsector stijgt
Na omzetdalingen in 2023 begint de omzet van de transportsector weer te herstellen. Bron: CBS

Faillissementen

Er gingen 85 bedrijven in de transportsector failliet in het tweede kwartaal van 2024, een stijging van 21,3% ten opzichte van het eerste kwartaal, toen er 74 faillissementen in de sector werden genoteerd.

De laatste keer dat er meer faillissementen waren in de transportsector was in het eerste kwartaal van 2020. Toen werden er 88 bedrijven failliet verklaard.

Vertrouwen

Het ondernemersvertrouwen in de transportsector bereikte aan het begin van het derde kwartaal een niveau van 2,4. Dit betekent dat het vertrouwen voor het tweede kwartaal op rij is toegenomen. Ondernemers in de transportsector merkten vooral dat het economisch klimaat de afgelopen drie maanden verbeterde. Voor de komende drie maanden zijn de verwachtingen over het economisch klimaat echter verslechterd.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op NT.nl, dat ook wordt uitgegeven door Promedia.

Onderwerpen:

Auteur: Fleurisanne van Eijck-Botman