300 e-trucks

Extra AanZET-subsidie alweer bijna op

Met de subsidie kunnen zo'n 300 e-trucks gekocht worden. Foto: RvdM / T&L

De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) is binnen een dag al bijna overtekend. Van de 22 miljoen euro die dinsdag extra beschikbaar werd gesteld, was woensdagochtend nog maar acht ton over.

De AanZET is erg gewild onder ondernemers die een elektrische truck willen kopen, omdat de vrachtwagens zonder subsidie bijna niet te betalen zijn. Een e-truck is twee tot drie keer zo duur als een dieselvrachtwagen.

Subsidiepot

De subsidiepot van 45 miljoen euro was in maart na twee dagen leeg, waarna het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 22 miljoen extra uittrok voor de aanschaf van elektrische vrachtwagens. Daarmee kunnen ongeveer 300 zero-emissietrucks worden aangeschaft.

Ondernemers kunnen tot maximaal 115.200 euro subsidieaanvragen per voertuig, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en het soort voertuig. Kleinere bedrijven krijgen meer geld dan grotere bedrijven.

Volgend jaar

Voor ondernemers die de boot gemist hebben, is er volgend jaar weer een kans. Het ministerie heeft toegezegd de regeling op 28 januari 2025 opnieuw open te stellen.

“De transportsector staat voor een grote uitdaging”, zegt Frits van Bruggen, algemeen voorzitter van RAI Vereniging. “Vrachtwagenfabrikanten nemen hun verantwoordelijkheid en brengen steeds meer schone, elektrische vrachtwagens op de markt.”

“En ondernemers willen die stap naar verduurzaming graag zetten. Maar de realiteit is dat een elektrische truck drie keer zo duur is als een dieseltruck. Zonder de AanZET-regeling is zo’n investering voor veel bedrijven onhaalbaar. Daarom is deze financiĂ«le steun onmisbaar.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Roel van der Maas