Het is vanaf 1 juli dit jaar verboden om tijdens het besturen van een vervoermiddel een mobiel elektronisch apparaat vast te houden dat gebruikt kan worden voor informatieverwerking of communicatie.

​Verbod voor alle voertuigen

Dit verbod geldt voor alle voertuigen, waardoor nu ook fietsen en trams hieronder vallen. Met het verbod doelt de minister van Infrastructuur en Waterstaat op onder andere mobiele telefoons, smartphones, tabletcomputers, mediaspelers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten en mobiele televisies. Een overtreding in een (vracht)auto kost € 240, fietsers komen weg met een boete van € 95.

27mc uitgezonderd 

De voorbereiding van de wetswijziging heette in de wandelgangen ‘het verbod op appen op de fiets’. De tekstvoorstellen om dat mogelijk te maken, zouden ook het gebruik van 27mc-apparatuur en mobilofoons in vrachtauto’s verbieden. Voor speciale toepassingen, zoals transportbegeleiding, is deze communicatie echter cruciaal in het kader van de verkeersveiligheid. 

Spreeksleutel bedienen is uitzondering

Na overleg met het ministerie is het bedienen van de spreeksleutel voor het gebruik van ingebouwde 27mc-apparatuur en mobilofoons uitgezonderd. Deze knop hoeft immers alleen vastgehouden te worden op het moment dat de chauffeur een melding doorgeeft en vormt op zich geen elektronisch apparaat voor informatieverwerking en communicatie. Waar mogelijk kan een goede handsfreeset de functie van de spreeksleutel overnemen via spraaksturing.