De pakketbezorger – onderdeel van wereldspeler Deutsche Post DHL – krijgt uiterlijk half oktober alle vierhonderd exemplaren van de batterijelektrische bedrijfswagen geleverd. De overhandiging van de eerste Toyota’s aan DHL Parcel vond plaats op een bedrijventerrein in Dordrecht waar DHL zijn negentiende sorteercentrum voor pakketten laat bouwen dat bij de opening in oktober 2022 het meest duurzame van de Benelux moet zijn. 

DHL Parcel wil maximaal CO2 reduceren

De elektrische bedrijfswagen is bestemd voor de pakketbezorgers van DHL Parcel en wordt ingezet voor de laatste kilometers van de bezorging vanuit de DHL CityHubs. Deze zijn in Nederland te vinden op 140 plekken aan de rand van stedelijke gebieden. Vanuit elke CityHub rijden de Toyota’s ritten waarbij ze honderd tot tweehonderd adressen aandoen. “Deze toevoeging van vierhonderd elektrische bestelauto’s past in ons beleid waar we maximaal CO2 reduceren en het restant volledig compenseren”, aldus Wouter van Benten, ceo bij DHL Parcel Benelux. “In 2025 is ons hele wagenpark toegerust op elektrisch bezorgen in de wijken.”

Groene pakketbezorging in december

“Dat ’s werelds grootste logistiekbedrijf en ’s werelds grootste automerk elkaar vinden op weg naar nul-emissie, maakt ons ongelooflijk trots”, zegt Jan Christiaan Koenders, managing director van Louwman & Parqui. "De filosofie die DHL op het gebied van verduurzaming van stedelijke logistiek hanteert, ligt in lijn met die van Toyota. Een 100 procent emissievrije distributie van pakketten in stedelijke gebieden levert alleen maar voordelen op, zoals betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast. We vinden het geweldig om met de levering van vierhonderd Toyota’s Proace Electric hieraan een bijdrage te leveren. En daarbij zijn we blij dat alles perfect getimed is voor een groene pakketbezorging in de drukke decembermaand.”

Volledig elektrische aandrijflijn

De aanschaf van de Toyota Proace Electric komt voort uit een aanbesteding die DHL eerder uitschreef voor elektrische bedrijfswagens. Alle bezorgauto’s en -bussen die DHL Parcel nieuw aanschaft, moeten zijn uitgerust met een volledig elektrische aandrijflijn. De Proace Electric is voorzien van een batterijpakket van 75 kWh waarmee een actieradius tot 330 kilometer (WLTP) bereikt wordt.