PostNLPostNL-ceo Herna Verhagen is trots op deze notering in de DJSI. “PostNL staat midden in de samenleving en wil de meest duurzame speler zijn in de logistieke dienstverlening. Als grootste post- en pakkettenbedrijf van de Benelux zijn we ons sterk bewust van de impact die we op de wereld om ons heen hebben en kúnnen hebben. We zetten ons elke dag in om zelf of samen met partners stappen te zetten om onze processen en diensten te verduurzamen. Ik ben trots op de prestaties die we op verschillende plekken in ons bedrijf hebben neergezet de afgelopen tijd.”

De DJSI beoordeelt bedrijven op het gebied van werkgeverschap, milieueffecten en de maatschappelijke inzet. PostNL doet het in al die gebieden goed.

Werk- en opdrachtgever

PostNL streeft ernaar een goede werk- en opdrachtgever te zijn voor iedereen die bij of voor ons werkt. “Het is belangrijk dat mensen het prettig vinden om voor PostNL te werken, zich verantwoordelijk voelen voor de gezamenlijke resultaten en zo bijdragen aan het succes van het bedrijf”, aldus Verhagen. Het bedrijf stimuleert medewerkers zich verder te ontplooien en daarmee te werken aan hun duurzame inzetbaarheid. “We bevorderen de in- en doorstroom van ambitieuze vrouwen, mannen en van multicultureel talent, werken actief aan acceptatie van de lhbt-doelgroep en bieden werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Milieu

PostNL kiest voor logistieke oplossingen die zo min mogelijk impact hebben op het klimaat. In 2025 wil PostNL in 25 binnensteden uitstootvrij bezorgen in de ‘last mile’. Verhagen: “In 2018 is Leeuwarden de eerste binnenstad waar zowel post en pakketten worden bezorgd met elektrische voertuigen, met de fiets en te voet. We zetteb op grote schaal groengasvoertuigen en elektrische voertuigen in, zoals elektrische bakfietsen in binnensteden.”

PostNL zet in op duurzame gebouwen. Het nieuwe pakkettensorteercentrum in Apeldoorn dat in augustus 2018 zijn deuren opende heeft het hoogst haalbare Breeam-certificaat Outstanding. Er wordt dan ook geen gebruik meer gemaakt van gas, er is geïnvesteerd in duurzame materialen en installaties, waaronder warmteterugwininstallaties, ledverlichting en zonnepanelen.

Maatschappij

PostNL steunt verschillende organisaties met maatschappelijke sponsoring en organisaties die zich inzetten om impact op het milieu te beperken. Hiervoor worden medewerkers en middelen ingezet. Zo ontvangen senioren die eenzaam zijn een kerstkaart via het Nationaal Ouderenfonds. En voor Stichting Jarige Job bezorgt PostNL verjaardagspakketten, zodat kinderen, waar thuis geen geld is, toch hun verjaardag kunnen vieren. En als partner van de Missing Chapter foundation keek PostNL afgelopen jaar samen met zijn Raad van Kinderen naar manieren om de hoeveelheid lucht uit verpakkingen terug te dringen. De Raad van Kinderen is een initiatief van de Stichting Missing Chapter en Unicef Nederland.