Deze coalitie roept op tot het koolstofvrij maken van het vrachtvervoer over de weg in de EU en dringt er bij de EU ook op aan de overgang naar schone vrachtwagens te versnellen om de emissiedoelstellingen van de voorgestelde EU-klimaatwet in 2030 en die van een koolstofneutraal Europa in 2050 te bereiken. 

European Clean Trucking Alliance wil versnelling

Ecta brengt naar eigen zeggen een breed en divers scala aan Europese spelers samen in het wegvervoer van goederen, zoals toonaangevende bedrijven, verenigingen en maatschappelijke organisaties (zie onder aan dit bericht), die een sterk engagement delen om de overgang van de EU naar emissievrije vrachtwagens te versnellen. Tot de Ecta-leden behoren belangrijke vervoerders en verladers in Europa en daarbuiten. In totaal hebben deze leden wereldwijd meer dan 1,6 miljoen mensen in dienst en realiseren zij in totaal ruim € 325 miljard aan inkomsten per jaar. Dit laatste cijfer is vergelijkbaar met het BBP van Denemarken. De organisaties die zich bij ECTA zijn aangesloten, hebben een zeer sterk netwerk van leden en ervaring in vervoer en mobiliteit op Europees niveau. De Internationale Raad voor schoon vervoer treedt op als technisch waarnemer.

‘Wereld goed achterlaten’

Voor TLN-voorzitter Elisabeth Post is emissievrije technologie een belangrijk onderdeel van de transitie naar duurzaam transport en logistiek. "Daarom roept TLN de Europese Commissie op om de voorwaarden en regelgeving te creëren die transportbedrijven in staat stellen om de komende jaren een haalbare inzet van emissievrije vrachtwagens te ontwikkelen.” Henk van der Wal, eigenaar en ceo van Ecta-deelnemer Van der Wal in Utrecht, voegt hieraan toe: “De wereld goed achterlaten is geen optie, maar een noodzaak. Als familiebedrijf van de derde generatie weten we dit maar al te goed. En is het niet voor onszelf, dan is dat voor de komende generaties. We zijn er ons daarom terdege van bewust dat we een zo snel mogelijke verschuiving naar schone vormen van vervoer nodig hebben. We zijn van mening dat we met de Ecta een sterk middel hebben om dit te bereiken. ”

Groene innovaties

Ook Vos Logistics in Oss is lid van Ecta. “Wij hebben veel energie gestoken in het verduurzamen”, vertelt Vos-ceo Frank Verhoeven. "Jaarlijks meten we de gemaakte verbeteringen op basis van onze duurzaamheids-KPI's en publiceren deze in ons geïntegreerd jaarverslag. De Ecta-coalitie past goed bij onze strategie en visie en daarom omarmen we groene innovaties. Het verhogen van het aantal emissievrije vrachtwagens op de weg levert grote voordelen op. Door deel uit te maken van de coalitie willen we bijdragen aan een duurzamere toekomst.”

De European Clean Trucking Alliance (Ecta) bestaat uit de volgende leden:
Anheuser-Busch InBev, Contargo, Deutsche Post DHL Group, FM Logistics, Geodis, Girteka Logistics, Inter Ikea Systems, Meyer & Meyer, Michelin, Nestlé, No Limit Logistics, Nordic Logistics Association, Polis Network, Transport and Logistics Netherlands, Transport & Environment, Unilever, Van der Wal en Vos Logistics.

Supporters van de Ecta zijn:
DB Schenker, Grupo Sesé International, Council on Clean Transportation enThe World Economic Forum.