"Wij hebben de verantwoordelijkheid om doortastende maatregelen te nemen om de klimaatuitdagingen aan te pakken", aldus Frederick W. Smith, president en ceo bij FedEx. "Dit doel bouwt voort op ons langdurige streven naar duurzaamheid in al onze activiteiten, terwijl we tegelijkertijd investeren in transformationele langetermijnoplossingen voor FedEx en onze hele sector.”

Stappen FedEx richting koolstofneutraliteit

Een van de stappen waarmee FedEx de doelstelling van koolstofneutraliteit wil bereiken, is de overstap naar elektrische voertuigen. Voor 2040 moet de volledige ophaal- en bezorgvloot van de logistiek dienstverlener bestaan uit emissievrije elektrische voertuigen. In 2025 zal 50 procent van al deze voertuigen die FedEx Express wereldwijd aanschaft bijvoorbeeld al elektrisch zijn, en in 2030 zal dit 100 procent zijn. Alleen al in Europa gaat het daarbij om ruim 25.000 bestelwagens en meer dan 6.500 vrachtwagens en trailers. 

Duurzame supplychains

De logistiek dienstverlener en pakketbezorger zoekt ook koolstofneutraliteit in duurzame oplossingen voor klanten. Het bedrijf wil met klanten samenwerken om end-to-endduurzaamheid te bieden voor hun supplychains door middel van koolstofneutrale verzendservices en duurzame verpakkingsoplossingen. FedEx wil blijven investeren in alternatieve brandstoffen om de uitstoot van vliegtuigen en voertuigen te verminderen. Ook wil het bedrijf zijn meer dan 5.000 faciliteiten duurzamer maken door te blijven investeren in efficiënte faciliteiten, duurzame energie en andere energiebeheerprogramma's.

Onderzoek naar koolstofvastlegging

Onderdeel van koolstofneutrale strategie van FedEx is een toezegging van 100 miljoen dollar aan de universiteit van Yale ter ondersteuning van de oprichting van het Center for Natural Carbon Capture, waarmee het onderzoek naar methoden voor koolstofvastlegging wordt versneld. Daarbij ligt aanvankelijk de focus op het helpen compenseren van broeikasgasemissies die gelijk zijn aan de huidige uitstoot van luchtvaartmaatschappijen.