“Duurzaamheid is steeds vaker een eis van onze grote klanten”, aldus Ronald Hartman, ceo bij de Hartman Groep. "Met name in Zweden, een van onze belangrijkste markten, wordt van ons gevraagd om stappen zetten voor meer duurzaam transport en om deel te nemen aan projecten die moeten leiden tot klimaatneutrale logistiek. Uiteraard waren we daar al jaren mee bezig maar door deze activiteiten onder één label samen te brengen, ontstaat nu een helder beeld van wie we zijn en wat we doen.” 

Hvo100

Volgens Hartman rijdt de Euro 6-vloot van beide transportbedrijven al langer op hvo100. "Dat is een volledig uit restproducten geraffineerde brandstof die fossiele dieselbrandstof vervangt. Dat brengt een belangrijke reductie van CO2 met zich mee, maar dat is niet genoeg.”

Project Green Label Logistics

Voor een duurzame totaaloplossing, waarmee ook de Deense, Noorse en Nederlandse klanten aan hun klimaatdoelen kunnen voldoen, is nu het project Green Label Logistics opgericht waarin de Hartman Groep samen met zijn partners actief aan duurzaamheid werkt. “Het resultaat mag er zijn”, stelt Hartman. "Zo zetten we steeds vaker lzv-combinaties in die op hvo100 rijden en die zijn voorzien van elektrische transportkoeling. Ook rijden we sinds kort met trucks op lng. In totaal hebben we als groep geïnvesteerd in dertien nieuwe trekkers die op gas rijden. Verder voeren we een actief beleid op het controleren op bandenspanning. Rolweerstand is namelijk een van de belangrijke zaken waar het gaat om het terugdringen van uitstoot en brandstofverbruik.”

Lees verder onder de foto.
vrachtwagen voor warehouse green label logistics

CO2-neutraal transport

Naast de technische aanpassingen aan het wagenpark is ook de planning en de organisatie van de transportbedrijven geoptimaliseerd. Door waar mogelijk ritten samen te voegen binnen de groep is een grote slag gemaakt waar het gaat om het verminderen van lege kilometers. Dankzij een sterk vergroot netwerk is de service met verse waren aan de Scandinavische klanten uitgebreid. Daar blijft het echter niet bij. Hartman: “We maken enorme stappen in duurzaamheid door wat we al gerealiseerd hebben. Daarbij komt dat we nu investeren in zonnepanelen op onze panden en in een eigen windmolen op ons terrein in Nieuw-Amsterdam. Samen met de nieuwe, duurzame voertuigen op gas zorgt dit er voor dat we volgend jaar al CO2-neutraal transport kunnen realiseren.”

Engelstalige website

Om hun groene boodschap uit te dragen hebben de twee Hartman-transportbedrijven GreenLabelLogistics.com in het leven geroepen. De website is internationaal gericht en dus Engelstalig. Daarnaast zijn de combinaties van de Hartman Groep voorzien van GreenLabelLogistics.com-logo’s.