Connected transportNiet eerder werd deze technologie, waarbij de trucks en verkeersregelinstallaties met elkaar zijn verbonden om informatie te verkrijgen en te delen, in deze omvang in de praktijk getest. Gedurende vijf dagen komen Rijk en regionale overheden, logistieke partners en kennisinstellingen samen om in de praktijk de verbinding te leggen tussen verkeersmanagement en logistiek. De betrokken partijen willen hiermee een volgende stap zetten op weg naar verbetering van efficiency, veiligheid en duurzaamheid in de logistieke sector.

Connected transport

De Experience Week Connected Transport is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om samen met de sector connected transport in de logistieke praktijk te brengen. Met de Experience Week dragen de deelnemende partijen bij aan een veilig, bereikbaar en toekomstbestendig Nederland.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Deze week rijden in heel Nederland vrachtwagens die met speciale technieken in verbinding staan met onder meer slimme verkeerslichten. Daardoor kunnen vrachtwagens beter doorrijden, dat is positief voor de sector. Het is belangrijk om dit soort innovaties goed te testen, want veiligheid staat altijd voorop.”

Greenflow for trucks

De rol van Dynniq binnen de Experience Week Connected Transport is om een peloton van vrachtwagens die dicht achter elkaar rijden in zijn geheel veilig en zonder te stoppen over kruispunten te geleiden. Intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) en de app ‘GreenFlow for Trucks’ werken samen om connected transport op verschillende plaatsen in Nederland mogelijk te maken, mede gebaseerd op onze FlowSense architectuur. IVRI’s, die nu onder de vlag van het Partnership Talking Traffic (samenwerkingsverband van Rijk en regionale overheden, iVRI-leveranciers, clouddienstverleners en ontwikkelaars van informatiediensten) landelijk worden uitgerold, kunnen niet alleen data zenden naar voertuigen maar ook data ontvangen. Daarmee kan de slimme verkeersregeling ImFlow het verkeer in combinatie met zo’n groot peloton veilig en efficiënt laten doorstromen.

Zwaar vrachtverkeer

De GreenFlow for Trucks-service maakt het mogelijk om bepaalde type voertuigen prioriteit te geven. De timing van de iVRI wordt in dit geval afgestemd op het naderende zware vrachtverkeer. De prioriteitsaanvraag voor groen licht voor vrachtverkeer geeft besparingen in tijd, brandstof en CO2 en het vermindert geluidsoverlast. Daardoor verbetert de leefbaarheid in de nabijheid van wegen waarop zich veel zwaar vervoer bevindt.

Nieuw ecosysteem

“Dynniq wil tijdens de EWCT de mogelijkheden tonen om in een open systeem logistieke dienstverleners te laten integreren met slim verkeersmanagement. GreenFlow for Trucks laat zien wat de kracht is van connected transport”, aldus Dynniq-ceo Cees de Wijs. “Daarmee willen we bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw ecosysteem met als hoger doel een veilig, bereikbaar en toekomstbestendig Nederland.”
Connected transport