Ruud Metten, manager Logistieke Inkoop & Innovaties bij Lidl, mocht de tweede star in ontvangst nemen. “Bij Lidl werken we iedere dag hard om duurzaamheid en een gezonde leefstijl betaalbaar en toegankelijk te maken voor iedereen", reageert hij. "Dit geldt niet alleen voor ons assortiment maar ook voor onze bedrijfsvoering, en daarmee transport. We zijn trots dat onze inzet niet onopgemerkt is gebleven en we meteen beloond zijn met direct de tweede Lean & Green Star.” 

Duurzaam transport bij Lidl 

De van oorsprong Duitse keten zet zich naar eigen zeggen al jaren in voor duurzaam transport. De supermarktorganisatie meldt dat ze in een periode van vijf jaar een reductie van 30 procent CO2 heeft gerealiseerd. Dit komt onder andere door efficiënt te rijden en de vrachtwagens zo vol mogelijk te beladen. Op de terugweg neemt Lidl alle reststromen uit het filiaal weer mee om te recyclen. Bij Lidl-filialen komen dan ook geen vuilniswagens, waardoor ook het aantal verkeersbewegingen tot een minimum wordt beperkt. Daarbij kijkt Lidl kritisch naar beschikbare brandstoffen. Zo rijdt de supermarkt sinds 2016 met lng, en sinds 2020 gebruikt Lidl ook het nog duurzamere alternatief bio-lng. De komende jaren wil de supermarktketen de inzet hiervan verder verhogen. Daarbij wordt sinds juni 2021 de duurzaamste supermarkt van Nederland, Lidl Zero Almere Oosterwold, 100 procent emissieloos bevoorraad dankzij een elektrische vrachtwagen met een volledig elektrisch koelsysteem. Het uiteindelijke doel van Lidl is om binnen afzienbare tijd volledig emissieloos te kunnen rijden. 

Op weg naar klimaatneutraal 

Afgelopen donderdag kondigde de organisatie nog haar klimaatdoelen aan, waarmee de supermarkt actief bijdraagt aan het akkoord van Parijs. In de komende jaren wil Lidl haar transport verder verduurzamen. Zo wordt in 2022 het nieuwe distributiecentrum geopend in Almere met het keurmerk 5 sterren Breeam Outstanding. Vanaf dit nieuwe distributiecentrum worden straks onder andere de filialen in Amsterdam zero-emissie bevoorraad. Lidl focust zich hierbij niet alleen op de trekker, maar ook op de koeltrailers. Zo heeft Lidl inmiddels een groot gedeelte van haar dieselkoeltrailers laten vervangen door trailers met een volledig elektrisch koelsysteem. 

Over Lean & Green 

Lean & Green is een CO2-reductieprogramma waar zowel verladers als bedrijven die binnen de logistieke dienstverlening werkzaam zijn aan kunnen deelnemen. Het programma heeft als doel om de CO2-emissie binnen de logistiek structureel te reduceren door het activeren van samenwerkingen, het delen van kennis en het inzetten van slimme en efficiënte maatregelen. Lean & Green helpt bedrijven op weg naar duurzame oplossingen en efficiënte logistieke processen en geeft – door jaarlijks meten van de CO2 – erkenning aan de verbeteringen van de CO2-prestatie door middel van het Lean & Green 5 Star Framework.