Een op de vijf Nederlandse, Vlaamse en Britse bedrijven geeft aan dat de brexiteffecten nu al volledig voelbaar zijn. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim vijfhonderd Britse supplychainmanagers en veertig Nederlandse en Vlaamse logistieke dienstverleners in opdracht van Descartes, dat zich specialiseert in softwareoplossingen voor de logistiek.

Vertragingen na no deal-brexit

Zo'n 30 procent van de Vlaamse en Nederlandse logistieke dienstverleners ziet het minimaliseren van de impact op leveringen van en naar het Verenigd Koninkrijk als grootste brexituitdaging. Een kwart vindt het beperken van vertragingen de grootste horde die genomen moet worden. Ook Britse bedrijven zijn bezorgd over de gevolgen die brexit met zich meebrengt. Twee derde (67 procent) zegt zich grote zorgen te maken over vertragingen in de supplychain en vier op de tien is huiverig over de invloed van douaneaangiften op hun business.

Voorbereidingen 

70 procent van de logistieke dienstverleners bereidt zich voor op brexit door inzicht te verkrijgen in de impact van douanedeclaraties op de supplychain bij de in- en uitvoer van goederen. Ook het vastleggen van afspraken over de levering en prijzen na brexit (43 procent), het implementeren van software voor import- en exportaangiftes (35 procent) en het opvangen van verwachte vertragingen aan de grenzen (40 procent) staan hoog op het to-dolijstje van Nederlandse en Vlaamse logistieke dienstverleners.

Die voorbereidingen zijn niet voor niets, zei TLN-brexitcoördinator Elmer de Bruin eerder op deze site. “Deal of geen deal, brexit is een feit en daar ontkom je straks niet aan. Er is al veel duidelijk over waar je straks aan moet voldoen en welke voorbereidingen je nú al kunt treffen.”

Brexit verdrongen door coronacrisis

Bij twee derde van de bedrijven zijn de brexitvoorbereidingen door de coronacrisis naar de achtergrond verdwenen, constateert Martin Meacock, director Product Management bij Descartes. "Het einde van de transitieperiode komt echter steeds dichterbij. Uit ons onderzoek blijkt dat niemand van plan is om vanaf dat moment geen zaken meer te doen met het Verenigd Koninkrijk. Wie de impact van brexit op zijn business wil minimaliseren, doet er daarom goed aan om na te gaan of ze beschikken over de juiste middelen en capaciteit om zaken zoals douaneaangifte en importregistraties zelf te regelen. Zo ben je er zeker van dat je goed voorbereid bent op de gevolgen die brexit met zich zal meebrengen.”