Rotterdam heeft stevige doelen gesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren. De gemeente wil de koolstofdioxide, roetuitstoot en stikstofdioxide in de lucht aanzienlijk verminderen.

“Het is de bedoeling dat in 2030 alle huisvuilinzameling alleen nog maar door uitstootvrije voertuigen wordt gedaan”, vertelt Paul van Emmerik, manager Sustainable Fleetcare bij gemeente Rotterdam Stadsbeheer. "Met ons stappenplan 'Zero Emissie Stadslogistiek (ZES)' werken wij aan een groene, gezonde en toekomstbestendige stad. Met de inzet van deze 100 procent elektrische trucks komen we weer een stuk dichter bij het verwezenlijken van ons doel: een stad met schone lucht.”

Stiller door Rotterdam rijden

Naast schoner is de nu aangeschafte Volvo-truck ook stiller. “Dit is een voordeel voor omwonenden, maar ook voor onze chauffeurs”, stelt Van Emmerik. "Daar staat wel tegenover dat de truck zo stil is dat hij door medeweggebruikers soms bijna over het hoofd wordt gezien. Een geluidssysteem op de truck levert een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid."

Productie af fabriek maakt truck duurzamer 

Rotterdam gunde de opdracht voor levering van een stille én schone elektrische truck in 2020 gegund aan Volvo Trucks door middel van een openbare aanbesteding. Naast het duurzame karakter van de truck, het chauffeurscomfort, een goed zichtveld en een lage instap gaf het integrale ontwerp door een OEM’er uiteindelijk de doorslag in de keuze voor de Volvo FE Electric. Van Emmerik: “Doordat deze elektrische truck af fabriek geproduceerd wordt, zijn alle onderdelen optimaal op elkaar afgestemd. Bovendien hoeven er niet eerst componenten geproduceerd te worden die later weer verwijderd worden om plaats te maken voor elektrische oplossingen. Dat dit productieproces naast efficiënter ook een stuk duurzamer is, spreekt voor zich.”

volvo FE Electric gemeente rotterdam

Onlangs werden in een tweede aanbesteding van Gemeente Rotterdam opnieuw vijf elektrische trucks gegund aan Volvo Trucks. Net als de huidige truck gaat het ook in deze opdracht om Volvo’s FE Electric 6x2 met elektrische kraakpersopbouw.

Positieve impuls aan productie elektrische trucks

Met de aanschaf van elektrische trucks hoopt de gemeente Rotterdam een positieve  impuls te geven aan de productie van elektrische voertuigen. “Het is ons doel om opschaling te creeëren en grootschalige productie op gang te brengen”, zegt Van Emmerik. "Door elektrisch te gaan rijden, dragen wij bij aan de mogelijkheid dat prijzen voor elektrische trucks dalen en elektrisch niet alleen voor overheden, maar ook voor het bedrijfsleven betaalbaar wordt.”

Accu's Volvo FE Electric laden op tijdens het remmen

De Volvo FE Electric 6x2 is voorzien van een elektrische kraakpersopbouw en heeft een GVW van 27 ton. De truck heeft vier lithium-ionaccupakketten van elk 66 kWh. De accu’s laden ook tijdens het remmen op, wat de Volvo FE Electric zeer geschikt maakt voor het inzamelen van huisvuil dat veel stop-and-go kent. Opladen gaat met 22 kW AC gedurende de nacht of DC-snelladen tot maximaal 150 kW. De bekende CCS/Combo2-aansluitingen worden toegepast.