De boogbrug in de richting van Dordrecht wordt vervangen door een nieuwe boogbrug. De oude boogbrug wordt op een andere locatie gerenoveerd en teruggeplaatst ter vervanging van de brug in de richting van Den Haag. Daarnaast wordt het bewegingswerk gerenoveerd en worden de bediening- en besturingssystemen van de gehele brug en de brugkleppen van de brug in de richting van Den Haag vernieuwd.

'Van Brienenoordbrug is een icoon'

"De Van Brienoordbrug is meer dan een brug", aldus Van Nieuwenhuizen. "Het is een icoon voor de regio, met dagelijks bijna een kwart miljoen passerende voertuigen onmisbaar voor de doorstroming van het verkeer rond Rotterdam. Net als veel bruggen en tunnels in ons land is de Van Brienenoord op leeftijd. Het einde van de levensduur nadert, dus krijgt de brug een grote opknapbeurt. We kiezen daarbij voor een aanpak waarbij we de onderdelen van de brug op een werf bouwen of vernieuwen en daarna in één keer omwisselen. Deze aanpak is veiliger, minder complex en geeft een veel kortere periode van hinder voor het weg- en scheepvaartverkeer dan wanneer we al het werk op de brug zelf zouden uitvoeren."

Vervanging boogbrug 

Door de kortere werkzaamheden aan de brug is het werk beter in te passen in de planning van andere wegwerkzaamheden, ook die van de provincie en gemeentes in Zuid-Holland. Rijkswaterstaat vervangt in de zomervakantie van 2025 de boogbrug richting Dordrecht voor een nieuw exemplaar. Deze brug wordt op een andere locatie gebouwd en later, net als de huidige boogbrug in 1989, op zijn plaats ingevaren. De oude brug (1965) die nu richting Dordrecht gaat, wordt daar weggehaald, gerenoveerd op een werf en komt op de plek in de richting van Den Haag. Deze omwisseling, de vervanging van de bediening- en besturingssystemen en de renovatie van de beweegbare delen vinden plaats in de zomervakanties van 2026 en 2027. Tijdens de omwisselingen is tijdelijk één brug beschikbaar voor het verkeer. Voor de oude boogbrug in de richting van Den Haag en het bedienhuis wordt een nieuwe bestemming gezocht. Zoals het er nu uitziet, is de nieuwe Van Brienenoordbrug na de zomer van 2027 weer geheel beschikbaar voor het verkeer.

In de zomervakantie

Het werk is zoveel mogelijk tijdens de zomervakantie gepland omdat het dan minder druk is op de weg. Tot die tijd wordt de Van Brienenoordbrug goed onderhouden en is deze veilig voor al het weg- en scheepvaartverkeer.

Meer en zwaarder verkeer

Rijkswaterstaat werkt de komende jaren aan vervanging en renovatie van de bestaande infrastructuur. Veel bruggen, viaducten, sluizen en tunnels stammen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en zijn aan groot onderhoud of vervanging toe. Het verkeer is sindsdien enorm toegenomen en vrachtwagens zijn zwaarder geworden. Door renovatie of vervanging werkt Rijkswaterstaat aan de infrastructuur voor de komende generatie(s). Daarbij wordt gebruikgemaakt van slimme en duurzame technieken. Rijkswaterstaat werkt bij deze onderhoudsopgave samen met onder meer provincies, gemeenten en marktpartijen.

Kijk hieronder naar de uitleg van Rijkswaterstaat over het grote onderhoud van de Van Brienenoordbrug: