“Ik snap dat we als Europa een ferm standpunt willen innemen, maar als dat betekent dat wij slechter af zijn dan Poetin, dan weet ik niet of dit de juiste economische sanctie is”, zegt Post in het programma ‘Geld of je Leven’ op NPO Radio 1.

Gevolgen boycot Russische olie

De TLN-bestuursvoorzitter begrijpt dat Europa iets wil doen tegen de gruwelheden in Oekraïne, maar vreest wel dat het afstappen van Russische olie “grote problemen” voor zichzelf creëert. Transportkosten zullen veel hoger worden, waardoor consumenten meer moeten betalen voor producten. “En als het écht heel erg wordt, als er helemaal geen diesel meer beschikbaar is, dan krijg je lege schappen”, vreest ze.

Beleid niet meer up-to-date

Tijdens de laatste olieboycot, in de jaren zeventig, is er beleid gemaakt, maar dat is niet meer up-to-date, stelt Post. Binnen een halfjaar wil de Europese Commissie van het Russische olie af zijn. Dat is snel, vindt de bestuursvoorzitter. “Ik zou heel graag zien dat we in dat halfjaar een goed plan maken, wat helder maakt hoe we gaan voorzien in onze oliebehoefte. We kunnen zeggen: we willen elektrisch, maar dat kan niet binnen een halfjaar”, waarschuwt Post op NPO Radio 1.

Luister hier de uitzending van ‘Geld of je Leven’ met Elisabeth Post terug.

En lees ook het interview met sectorspecialisten Bart Banning en Albert Swart van ABN Amro:
“De gevolgen van de oorlog in Oekraïne komen op heel veel verschillende manieren tot uiting.”