loonkosten

Ook in 2025 stijgen de kosten voor transportbedrijven

De kosten zijn dit jaar met 3 tot 5 procent toegenomen. Foto: T&L / RvdM

Transportbedrijven krijgen in 2025 opnieuw te maken met hogere kosten. Die worden met name veroorzaakt door toenemende loonkosten. Volgens onderzoeksbureau Panteia moeten vervoerders rekening houden met stijgingen van 3,6 tot 5,1 procent.

In 2024 stegen de kosten voor het wegvervoer tussen de 3 en 5 procent, ongeveer in lijn met de raming van een jaar geleden. De ontwikkeling van brandstofkosten en kosten voor ferry’s zijn hier niet in meegenomen.

Lonen stegen in 2024 met 5,47 procent. De verwachte loonkostenontwikkeling voor 2025 is plus 5,52 procent. Dat is gebaseerd op het cao-akkoord, waarin loonstijgingen zijn vastgelegd van 4 procent per 1 januari 2024, 2 procent per 1 juli 2024 en 4 procent per 1 januari 2025.

De brandstofkosten zijn in 2024 tot nu toe met gemiddeld met 0,8 procent gestegen op jaarbasis. Veel ondernemers hanteren een brandstofclausule om de fluctuaties in de dieselprijs op te vangen.

Rente stijgt

De rentekosten van het materieel nemen naar verwachting met 25,2 procent toe en de verzekeringskosten met 5,6 procent. De kosten van reparatie en onderhoud nemen naar verwachting met 3,8 procent toe. Voor bestelauto’s rijdend op diesel neemt de aanschafprijs fors toe als gevolg van het vervallen van de vrijstelling BPM in 2025.

“Naast de reguliere ontwikkelingen kunnen er specifieke marktomstandigheden zijn die invloed kunnen hebben op de kostenontwikkeling”, schrijft Panteia. “Bijvoorbeeld duurzaamheidsverplichtingen (CSRD), Smart tacho 2 en cybersecurity.”

Tolkosten

Tolkosten in Duitsland namen dit jaar ook toe door de invoering van CO2-heffing. “In de wijziging van de tolkosten zien we differentiatie naar CO2-emissieklassen waardoor de tolkosten voor zero-emissievoertuigen en Euro-6-voertuigen steeds meer verschillen. In Nederland zal met de introductie van de vrachtwagenheffing dit vanaf 2026 ook gaan spelen.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Roel van der Maas