Nadat de eerste en tweede onderhandelingsrondes tussen werkgevers en vakbonden in november en december 2020 weinig hadden opgeleverd, heeft nu ook de derde onderhandelingsronde niet tot het gehoopte cao-akkoord geleid. Volgens FNV bieden de werkgeversorganisatie TLN en VVT nu een loonsverhoging van 2 procent per 1 juli voor een cao die loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. De onderhandelingsdelegatie vindt dit "een veel te mager loonbod en geen compensatie voor het vorige jaar". Eerder al heeft FNV aangegeven een looneis van 3,5 procent te hebben neergelegd: 1,75 procent per 1 januari 2021 en nog eens 1,75 procent per 1 juli 2021. 

Goede cao Beroepsgoederenvervoer

"Na een zoveelste poging van FNV om met TLN en VVT tot een goede cao Beroepsgoederenvervoer te komen, is ons geduld nu op”, schrijft FNV in een bericht aan zijn leden op haar website. "De werkgevers willen niet bewegen, maar beledigen jullie juist met hun voorstellen.” Om die reden vindt de vakbond stakingen geoorloofd en wil zij de werkgevers een ultimatum stellen. Daarvoor moet dan wel eerst nog tijdens een hiervoor uitgeroepen vergadering 75 procent van de aanwezige leden instemmen met acties.  

Loonparagraaf is hét discussiepunt

TLN geeft in een verklaring aan teleurgesteld te zijn dat er geen overeenkomst-cao is bereikt. "TLN, CNV, FNV en De Unie hebben op 11 februari het cao-overleg hervat om te bezien of een gezamenlijk gedragen cao-resultaat binnen handbereik ligt. Gedurende het overleg is gebleken dat dit vooralsnog niet het geval is. Het grootste discussiepunt blijft de loonparagraaf. Het verhoogde bod van TLN – 2 procent per 1 juli 2021 en voor de zomerperiode de start van de onderhandeling over de volgende cao – is in de ogen van de werknemersorganisaties onvoldoende." 

Onderhandelingen voorlopig niet hervat

De ondernemersorganisatie ervaart de uitkomst van het overleg als uitermate teleurstellend. "Zeker omdat TLN naar de bonden toe beweegt, op het vlak van arbeidsvoorwaarden, en met het nieuwe bod. De werknemersorganisaties daarentegen kiezen er juist voor terug te gaan naar de oorspronkelijke looneis van 3,5 procent per 1 januari 2021. TLN, CNV, FNV en De Unie gaan nu terug naar hun respectievelijke achterbannen. Vooralsnog is niet de intentie uitgesproken om het cao-overleg op termijn weer te hervatten. Wel gaven de werknemersorganisaties aan in de loop van volgende week een ultimatum te overwegen, met als consequentie eventuele acties. Mocht het zover komen, dan gaat TLN zich hierop beraden."

Coronacrisis

De cao beroepsgoederenvervoer liep eind 2020 af, nadat deze eerder dat jaar ongewijzigd was verlengd vanwege de grote onzekerheden door de coronacrisis.